HRISTOS A ÎNVIAT!

Distribuie pe:

Iubiţi credincioşi, de peste 2000 de ani întreaga creştinătate sărbătoreşte ziua binecuvântată în care Domnul Hristos, Mântuitorul lumii, a Înviat din moarte. În fiecare an, în prag de primăvară, minunea Învierii Domnului ne reaminteşte că, noi, oamenii, n-am fost creaţi spre moarte, ci spre viaţă veşnică. Acesta este motivul pentru care ne adunăm în tăcerea nopţii, în jurul bisericilor, credincioşi şi mai puţin credincioşi, poate chiar necredincioşi; virtuoşi şi păcătoşi, tineri şi bătrâni, bărbaţi, femei şi copii…toţi venind la sfânta Biserică pentru a ne împărtăşi din Taina tainelor, din minunea Învierii.

Ştim bine că pentru cei mai mulţi dintre noi acest moment este sublim, cu adevărat dumnezeiesc, în timp ce pentru alţii ar putea fi doar interesant; pentru unii impresionant până la lacrimi, pentru alţii doar frumos; pentru unii luminat şi plin de har, pentru alţii doar o simplă manifestare tradiţională… şi fiecare trăim acest moment în funcţie de relaţia noastră personală cu Dumnezeu şi pe măsura credinţei fiecăruia.

Dragii mei, mă tot gândesc de un an întreg şi mă întreb: ce s-ar cuveni să vă spun în aceste zile de sărbătoare pentru a reuşi să vă sensibilizez sufletele, să vă mişc puţin inimile, să vă suscit interesul faţă de problemele fundamentale ale vieţii. Cred că după extraordinara seară, s-ar cuveni ca eu să tac. Şi nu pot să tac. În mintea mea, în inima mea, am încercat să găsesc o frază, o singură frază, în care să cuprind, să rezum icoana pe care i-am văzut-o în această noapte de Înviere. Şi sunt dator, mă simt dator, să vă întreb: ce aţi dori să vă spun? Ce anume v-ar interesa? Ce vreţi de la viaţă, de la Dumnezeu, de la Sfânta Biserică, de la preoţi?

Întrebaţi-vă singuri: ce speranţe aveţi de la Hristos, de la Biserica Lui, de la slujitorii Lui, de la semenii voştri. Cum a-ţi dori să fie lumea în care trăiţi? Vă adresez această întrebare pentru faptul că, în acest an, se implinesc 29 de ani de când am oficiat prima slujbă de Înviere, aici în inima Transilvaniei. Şi de 29 de ani mă tot întreb: oare ce aşteaptă credincioşii aceştia de la mine?

Mi-am pus această întrebare constatând cu uimire că oricât mă frământ, orice fac, oricât mă rog, oricât alerg…, nu reuşesc să vă conving că fără Hristos viaţa nu-şi găseşte nici o justificare, nici un rost. Or, Hristos are nevoie de fiecare dintre noi, că noi toţi suntem ai Lui. Sufletul din noi este diamantul fiinţei noastre pe care Hristos L-a sădit în noi şi îl doreşte din nou la Sine. El ni l-a dat

şi-l vrea înapoi, că este al Lui.

Ce aveţi de gând să faceţi cu această comoară? Ce vreţi să faceţi cu sufletul şi cu viaţa dumneavoastră? Unde vrem să ajungă omenirea, dacă noi stăm mai mult cu spatele la Dumnezeu. Mereu ne plângem că lumea e rea, că oamenii se degradează văzând cu ochii. Despre ce lume vorbim? La ce oameni ne referim? Oare nu facem şi noi parte din această lume? Oare nu suntem chiar noi cei pe care-i acuzăm, îi condamnăm şi-i arătăm cu degetul?

Pentru a răspunde acestor multe întrebari, eu vă provoc, acum, în această luminată zi a Învierii, şi vă invit la o viaţă mai frumoasă, mai liniştită, mai tihnită, mai înaltă, mai omenească dacă vreţi. În numele lui Hristos cel Înviat din morţi, vă poftesc la un nou mod de viaţă: viaţa în şi cu Hristos. Nici nu ştiţi cât de frumoasă şi de luminoasă este această împreună-lucrare, această împreună-vieţuire cu El.

Mulţumesc celor care au venit în noaptea de Înviere să-L primească pe Domnul în sufletele lor. Vă mulţumesc că aţi venit să ne bucurăm împreună de farmecul acestei nopţi sfinte, de lumina Învierii Sale. În mod special mulţumesc celor ce şi-au dat osteneala pentru ca, noi toţi, să ne putem bucura de acest praznic luminat.

Duceţi bucuria Învierii tuturor celor dragi, dar mai ales celor bolnavi care ar fi dorit să vină la slujba de Înviere dar, din cauza suferinţei, n-au putut. Duceţi lumina Învierii şi celor care ar fi putut să vină, dar nu s-au ostenit să iasă din casă. Spuneţi-le tuturor că Hristos a înviat şi pentru ei. Lumina Învierii să vă umple sufletele de bucurie!

Să fiţi sănătoşi, voioşi şi răbdători!

Hristos a înviat!

Adevărat a Înviat!

Lasă un comentariu