ATENŢIONARE! „EXERCIŢIU"-DESFĂŞURAT DE I.G.S.U.

Distribuie pe:

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Mureş informează populaţia că I.G.S.U. va desfăşura săptămâna aceasta un amplu exerciţiu, la nivel naţional, pentru testarea şi verificarea unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă - PROCIV 2017.

Astfel, în perioada 18-21 aprilie a.c., în mai multe localităţi din judeţ va fi declanşat mecanismul de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor evenimente deosebite şi vor fi acţionate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populaţiei din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice.

Potrivit purtătorului de cuvânt din cadrul I.S.U. Mureş - cpt. Virag Cristian Petrică, simulările au început marţi, 18 aprilie a.c., iar timp de patru zile vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor.

,,În perioada vizată, locuitorii judeţului vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10.00-15.00. De asemenea, în funcţie de caracteristicile tehnice, vor fi testate şi echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populaţie.

Recomandăm cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratului pentru situaţii de urgenţă. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma ,,EXERCIŢIU"- a subliniat cpt. Virag Cristian Petrică, purtătorul de cuvânt din cadrul I.S.U. Mureş.

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa produ cerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.

De asemenea, sistemul de înştiinţare - alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificaţii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

 

Lasă un comentariu