De Paște, românii au ales turismul românesc

Potrivit datelor transmise luni de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), aproape 110.000 de români au petrecut Sărbătorile Pascale în structurile de cazare din țară. Ei au cheltuit peste șapte milioane euro pe servicii turistice, conform FPTR.

Și în acest an, ofertele au fost diverse și s-au adresat tuturor categoriilor de turiști, de la studenți și tineri îndrăgostiți până la pensionari care au profitat de cele două-trei zile de odihnă ca să-și trateze și problemele de sănătate în stațiunile balneare. Românii au mers și la pensiunile din zona rurală, în stațiuni, în city break-uri în țară și în străinătate și au ajuns chiar și pe litoral, se arată în raport.

Cele mai căutate destinații au fost Valea Prahovei, zona Bran-Moeciu, Bucovina și Maramureș. La celălalt pol, litoralul a strâns doar 900 de turiști care au acoperit mai puțin de o treime din locurile puse de hotelieri la dispoziția lor, deschiderea sezonului estival de Paște pe litoral, anunțată de o asociație locală, fiind un eșec, apreciază FPTR.

Hotelurile și pensiunile din zonele turistice românești au pus la dispoziție 136.000 de locuri de Paște, dintre care s-au vândut mai mult de 108.000, ceea ce reprezintă un grad de ocupare de 79%. Față de acum doi ani, se constată o ușoară creștere a tarifelor, cuprinsă între 2-5% .

Ca și în anii trecuți, pe primul loc în topul preferințelor românilor s-au clasat pensiunile rurale. Din cele 75.000 de locuri disponibile în pensiuni s-au vândut 65.000. Pe locul doi, după zona rurală, se află stațiunile montane, cu cele de pe Valea Prahovei pe primele poziții ca atractivitate. Au fost puse la dispoziție 30.000 de locuri în cadrul structurilor din zonele rurale, dintre care 22.000 au fost locuri vândute. În stațiunile montane, tariful mediu pentru vacanța de Paște de anul acesta a fost de 340 de lei de persoană pentru o vacanță de trei nopți.

Datorită tarifelor mai mici, românii și-au petrecut Paștele și în diferite stațiuni balneoclimatice. Din cele 28.000 de locuri puse la dispoziție în structurile balneare, au fost vândute 20.000. Cei care au ales hotelurile de lux din stațiunile autohtone s-au bucurat de acces la SPA și de alte servicii, precum masaj, saună și acces la piscină.

Pentru litoral au fost puține oferte, litoralul nefiind o destinație tradițională pentru această sărbătoare. Anul trecut, pe litoral au ajuns mult mai mulți turiști, deoarece Paștele a coincis cu minivacanța de 1 Mai. Majoritatea unităților de la mare care au pregătit, totuși, pachete turistice sunt în Mamaia. Au fost puse la dispoziție 3.000 de locuri la mare, dintre care au fost vândute doar 900. Pentru cei care au dorit să petreacă Sărbătorile Pascale la malul mării, tariful mediu pentru un pachet de trei nopți de cazare în cameră dublă standard, cu mic dejun inclus, a fost de la 500 lei de persoană.

Pasionații de pescuit au ales să petreacă Sărbătorile Pascale într-o manieră inedită, în Delta Dunării. Au fost puse la dispoziție 600 de locuri în cadrul structurilor de cazare dintre care s-au vândut aproximativ 400 de locuri.

Comparativ cu anii precedenți, pentru petrecerea Paștelui în străinătate interesul a fost scăzut. Totuși, cele mai căutate destinații externe au fost cele de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, urmate de cele din Grecia sau Tenerife. La fel de căutate au fost Costa del Sol, Țara Bascilor, Napoli-Sorrento, Sicilia, Toscana sau Portugalia pentru programele senior voyage, dar și croazierele pe Marea Mediterană și pelerinajele în Israel, se arată în comunicatul FPTR.

Lasă un comentariu