ÎNCEPE EXAMENUL DE DEFINITIVAT ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR

Distribuie pe:

Proba scrisă a examenului de definitivat pentru profesorii din învățământul preuniversitar se desfășoară astăzi, 20 aprilie 2017, urmând ca primele rezultate să fie afișate pe 25 aprilie, iar rezultatele finale pe 30 aprilie.

Față de anii trecuți, Ministerul Educației a simplificat proba scrisă la două subiecte, iar media finală de promovare va ține cont și de notele de la inspecții și portofoliu.

„Un subiect va fi centrat pe specialitatea candidatului (cu o pondere de 60%), iar celălalt subiect pe metodica predării specialității (cu o pondere de 30%), 10% din punctaj fiind acordat din oficiu.

În acest nou context, lucrările scrise sunt evaluate de o comisie alcătuită din două cadre didactice din învățământul universitar sau preuniversitar, având specialitatea respectivă.

Un alt element de noutate îl constituie eliminarea obligației de a prezenta copii legalizate ale actelor de studii. Astfel, dosarul de înscriere va fi compus doar din documente certificate (conform cu originalul) de conducerea unității de învățământ unde sunt încadrați candidații. Aceștia vor atașa la dosar și adeverința privind calificativul obținut pentru anul școlar precedent anului în care susțin proba scrisă.

Nota minimă de promovare rămâne aceeași, respectiv 8, dar spre deosebire de sesiunile anterioare, în care nota la examen era rezultatul obținut la proba scrisă, în sesiunea 2017 nota va fi calculată pe baza unei formule ce include notele de la inspecțiile de specialitate, nota acordată pentru portofoliul profesional personal și nota la proba scrisă.

Astfel, pentru a putea susține proba scrisă, pe lângă condițiile privind vechimea efectivă de predare și calificativul Bine sau Foarte bine - condiții care se mențin din sesiunile anterioare - candidații trebuie să îndeplinească și criteriul mediei.

Mai exact, media aritmetică a notelor finale la inspecții și portofoliu trebuie să fie minimum 8, dar nu mai puțin de 7 la fiecare dintre probele respective.

Portofoliul profesional personal este notat cu note între 1 și 10, iar nota acordată nu poate fi contestată.

Primele rezultate se afișează în data de 25 aprilie 2017, contestațiile se depun în perioada 25 - 26 aprilie, iar rezultatele finale vor fi comunicate în 30 aprilie", precizează Ministerul Educației. 

Lasă un comentariu