„Albina, musca și... prezidențiabilii"

Distribuie pe:

„Răul, minciuna, trufia, hoția guvernanților sunt cele mai mari rele ale țării. Aceștia nu vor găsi niciodată un apărător în ceea ce fac. Ei trebuie să înțeleagă că tot răul are marginile lui, tot răul trebuie să-și aibă sfârșitul său. Nenorocirea este că ei fac legile, și tot ei sunt primii care nu le respectă, sau o fac după bunul lor plac și propriul interes. Trebuie, deci, să cercetăm de unde vine răul social și să nu permitem să se extindă această cangrenă."

Mihail Kogălniceanu (1817-1891), ministru de Interne, Externe, plenipotențiar, istoric, orator

***

„Să ne unim cu toții și să îndreptăm răul, minciuna, trufia, hoția, decât a ni le arunca în cap unii altora, fără a face vreun bine țării!"

Idem

***

„Dacă întrebi o muscă: «Sunt flori în partea aceasta?» -, ea îți va spune: «Nu știu. Ci știu numai că acolo jos, în groapă, sunt cutii de conserve, gunoaie, necurății» și îți va înșira toate murdăriile pe care a stat. Dar dacă vei întreba o albină: «Ai văzut vreo necurăție în partea aceasta?»-, ea îți va spune: «Necurăție? Nu, nu am văzut nicăieri. Aici locul este plin de flori bine mirositoare» - și îți va enumera o grămadă de flori de grădină și sălbatice. Vezi, musca știe numai unde există gunoaie, în timp ce albina știe că acolo este un crin, mai departe o zambilă... După cum ne dăm seama, unii oameni seamănă cu albina, iar alții cu musca. Cei care seamănă cu musca, în orice situație caută să afle ce rău există și se preocupă de el; nu văd nicăieri binele. Cei care seamănă cu albina află peste tot orice bine există. Omul stricat, stricat gândește, pe toate le interpretează de-a stânga și le vede anapoda. În timp ce acela cu gânduri bune, orice ar vedea, orice îi vei spune, își va pune în minte gândul cel bun."

Cuviosul Paisie Aghiorâtul (1924-1994), preot ortodox athonit

P.S. DOMNILOR... PREZIDENȚIABILI! Prin tot ceea ce ne-ați arătat în campania spre fotoliul suprem sau ratingul financiar a unor televiziuni, dați dovadă că sunteți... «muște», nici urmă de vreo ...«albină». Este jalnic și ceea ce este mai grav, este că nu mai avem speranță în nimeni și nimic, decât poate, șanse puține... și să să ne luăm jalba în spate și să mergem în bejenie.

Să nu uitați, domnilor din fruntea țării, că acolo v-am trimis să faceți legi bune, pe care voi să fiți primii care să le îndepliniți și să NU vă mai certați atâta! Nu uitați nici de limba SFÂNTA ROMÂNEASCĂ pe care ați învățat-o de la mamele domniilor voastre pe când aveați (dacă) șapte ani de acasă: „Limba noastră-i limbă sfântă, / Limba vechilor cazanii, / Care-o plâng și care-o cântă / Pe la vatra lor țăranii" (preot patriot Alexe Mateevici).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu