Semnalăm… Semnalăm… O îndeletnicire nobilă, care nu poate fi învățată și practicată la fără frecvență

Distribuie pe:

Acum, când pomii fructiferi sunt înfloriți, anotimpul fiind favorabil dezvoltării familiilor de albine în vederea marelui cules, la salcâm, meteorologii anunță o săptămână rece, ploioasă, cu îngheț în toate zonele județului. Pomicultorii își pot salva recolta de fructe din acest an prin fumigații în grădini sau prin irigarea pomilor fructiferi.

Pentru apicultori situația este mult mai dramatică, fiindcă puietul nu este hrănit suficient, în plus intervine răcirea cuibului, factor favorizant pentru apariția „Puietului văros". Soluții pentru diminuarea efectelor negative a temperaturilor scăzute și umidității atmosferice excesive, constau din strâmtorarea cuibului cu diafragma și administrarea de hrăniri suplimentare sub formă de turte, sau zahăr pudră. Pe cât posibil se va evita hrănirea cu sirop în această perioadă.

Important să se asigure albine multe în cuib, prin familii puternice. Luna mai este mult așteptată de apicultori, fiindcă poate aduce apicultorilor primele rezultate prin culesul la floarea de rapiță. Perioada de înflorire la rapița de toamnă ține peste o lună de zile și furnizează polen și nectar într-o perioadă când flora meliferă este extrem de săracă. Salcâmul este prognozat anul acesta să înflorească la începutul lunii mai, iar durata înfloririi este de 10-12 zile.

În condiții normale producția de miere posibil de obținut este de 1.000kg/ha, cu condiția să avem familii de albine puternice, fenomen prea puțin întâlnit în acest an.

În vederea unui cules favorabil, pentru familiile de albine și apicultor se impune evaluarea fiecărei familii de albine și a puterii acesteia. Se impune un control permanent al stării familiilor de albine, luând în calcul: calitatea mătcii, vârsta mătcii, dezechilibrul dintre cantitatea de puiet larvar și albina doică existentă, lipsa spațiului de dezvoltare și a unei ventilații corespunzătoare, condițiile meteorologice nefavorabile în perioada culesului. Tratamentele antivarroa se vor realiza cu cel puțin 2 săptămâni înaintea culesului de rapiță sau salcâm pentru a se evita poluarea mierii recoltate.

Apicultorii profesioniști care practică stupăritul pastoral trebuie să anunțe, prin intermediul asociației, primăriile în raza cărora sunt deplasate stupine în pastoral pentru luarea în evidență și protejarea de eventualele tratamente fitosanitare.

În concluzie, apicultura este o îndeletnicire nobilă, care nu poate fi învățată și practicată la fără frecvență, mai ales în condițiile meteorologice tot mai vitrege din ultimii ani.

Lasă un comentariu