Românii din Italia pot studia teologia în limba maternă!

Distribuie pe:

Biserica Ortodoxă Română anunță că, odată cu începerea anului universitar 2017 - 2018, la 1 octombrie a.c., românii din diaspora care doresc să studieze teologia ortodoxă în limba maternă o pot face prin extensia universitară a Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul" din București, înființată în Italia, la Roma.

„Formarea preoților care păstoresc comunități românești din străinătate este esențială. Până acum, mulți dintre ei veneau, parcurgând distanțe imense, pentru a susține examene la diferite facultăți din țară, mai ales din Transilvania. Acum vor merge profesorii spre ei. La Roma, vor avea ocazia să își continue studiile, unii să înceapă studii mai aprofundate și astfel să definitiveze formarea lor teologică, socială și misionară.

Această necesitate a fost exprimată de multe ori de preasfințitul părinte Siluan al Italiei, dar și de alți ierarhi din Europa Occidentală. Însă, demersurile noastre împreună cu Ministerul Educației Naționale au fost multe și insistente, până când s-a găsit, în sfârșit, cheia concordatului care precizează că în Italia învățământul teologic se află sub patronajul Bisericii Catolice, de la care noi am primit un astfel de acord pentru această extensie a Facultății de Teologie", afirmă preafericitul părinte Daniel, patriarhul României.

Cei admiși vor fi înmatriculați la Universitatea București, iar odată cu începerea anului universitar 2017 - 2018, profesori de la Facultatea „Justinian Patriarhul" vor preda prin rotație la extensia din Roma.

La încheierea celor patru ani, absolvenții vor avea aceleași drepturi ca toți licențiații facultății, programa de învățământ fiind identică. 

Lasă un comentariu