PRECIZĂRI ALE GUVERNULUI PRIVIND CODUL ECONOMIC

Distribuie pe:

Interesul deosebit pentru Codul Economic, care va include o reformă a mecanismului de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice, a determinat Guvernul să facă public faptul că modificările preconizate vor fi mai întâi temeinic explicate şi de-abia apoi aplicate.

„La nivelul Ministerului Finanţelor Publice, sunt în desfăşurare, în acest moment, consultări pe tema realizării unui nou Cod Economic.

Conceptul de la care au plecat aceste consultări presupune, pe de o parte, încurajarea unor politici publice (cum ar fi sănătatea sau educaţia), prin acordarea de deductibilităţi fiscale. Pe de altă parte, scopul acestei noi abordări este combaterea evaziunii fiscale, prin încurajarea contribuabililor să ceară bonuri sau facturi fiscale, pe care să le folosească apoi pentru obţinerea deducerilor menţionate mai sus.

Este vorba despre o amplă modificare propusă, pe care o vor resimţi cei mai mulţi români. Tocmai de aceea, ne dorim ca această măsură să fie mai întâi bine fundamentată, să aibă în spate studii de impact şi să fie definitivată numai după consultarea specialiştilor.

În urma interesului public major, am decis să facem publică o formă de lucru, care poate constitui o bază de plecare a discuţiilor. Este un exerciţiu de transparenţă, care ne dorim să continue şi să fie corect înţeles.

Grupul de lucru de la Ministerul Finanţelor Publice va continua să analizeze şi să aducă îmbunătăţiri proiectului, iar forma rezultată va fi supusă unei ample dezbateri publice, în urma căreia va rezulta forma finală", explică Guvernul într-un comunicat de presă.

Potrivit Profit.ro, de anul viitor, impozitul pe venit ar urma să fie aplicat în funcţie de un venit anual global pe gospodărie, însă o gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcţie de numărul de persoane, precum şi la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casă şi maşină (RCA), abonament la sala de fitness şi dans, bilete la cinema, cărţi. Gospodăriile cu venituri mici în care se află copii minori vor primi, în anumite condiţii, sprijin financiar din partea statului.

De exemplu, o gospodărie formată dintr-o singură persoană va avea un plafon neimpozabil de 24.000 de lei pe an, bani la care statul nu va aplica impozit pe venit. Totodată, va avea dreptul la deduceri cumulând într-un an 2.000 de lei. Din venitul total obţinut de acea persoană într-un an se scad în primă fază cei 24.000 de lei, după care se scad şi deducerile până la un maxim de 2.000 de lei pe an, iar la ce rămâne statul ar urma să aplice un impozit de 10%.

Venitul anual global al unei gospodării va fi reprezentat de suma veniturilor obţinute de către fiecare membru al gospodăriei din România, cu excepţia veniturilor neimpozabile şi a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite.

Nu vor fi luate în calcul la stabilirea venitului impozabil pe gospodărie sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare şi aur financiar, primite cu titlu de moştenire ori donaţie, veniturile realizate la prima tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea de către persoanele fizice cărora le-au fost emise aceste acţiuni sau de moştenitorii acestora, veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal sau veniturile a căror sursă nu a fost identificată.

Venitul global va fi neimpozabil până la un anumit plafon, care depinde de numărul de persoane membre ale gospodăriei care va achita impozit. Astfel, fiecare familie va primi un punctaj în funcţie de numărul de persoane membre în gospodărie. 

Lasă un comentariu