Ne scriu cititorii EXPERIENŢĂ DE 72 DE ANI ÎN ÎNVĂŢĂMÂNUL TEHNIC-PROFESIONAL

Distribuie pe:

Sunt profesor inginer Ştefan Ioan, pensionar, veteran de război şi veteran al învăţământului tehnic transilvănean. Recent, am împlinit vârsta de 94 ani, la data de 25 martie a.c. (de Buna Vestire).

Am depăşit 72 ani de activitate în învăţământul tehnic-profesional, în care am intrat în toamna anului 1945, când am fost numit profesor pentru disciplinele tehnice, la Liceul Industrial Român din Târgu-Mureş, unde am funcţionat la catedră ca profesor până în 1955, când am fost transferat în interesul învăţământului la Grupul Şcolar Forestier din Sibiu, ca director, unde am funcţionat timp de 22 de ani.

În prezent, sunt rezident al Căminului pentru Persoane Vârstnice din Târgu-Mureş, situat pe str. Evreilor Martiri nr. 29 - 31, din luna noiembrie 2015.

Sunt informat sporadic de foşti colegi şi prin ascultarea permanentă a radioului public asupra degringoladei din învăţământul românesc, mai ales de sectorul învăţământului tehnic-profesional şi de încercările nereuşite de REVIGORARE a învăţământului de ARTE ŞI MESERII.

După ce mi-am trăit cei 75% din cei 125 ani de când în Târgu-Mureş a luat fiinţă prima Şcoală de Arte şi Meserii din ţară, în toamna anului 1892, mă consider îndreptăţit să atrag atenţia instituţiilor responsabile, Ministerului Educaţiei şi Inspectoratului Şcolar Judeţean, care sunt chemate să redacteze propuneri pentru o nouă Lege a învăţământului, cu toate sectoarele componente, cu deosebire a Învăţământului Tehnic Profesional şi a celui de ARTE ŞI MESERII, care trebuie să asigure forţa de muncă pentru sectorul economic industrial al României.

Eu am o pregătire şi teoretică şi practică suficientă şi de bună calitate pentru a putea fi de folos comisiilor instituite la nivel ministerial şi la inspectoratele şcolare judeţene, care doresc să cunoască din surse sigure trecutul învăţământului creat de Spiru Haret.

La împlinirea vârstei de 100 ani, istoricul român Neagu Djuvara a fost solicitat să adreseze un îndemn pentru tineret. Încerc să-l citez din memorie: „Tineretul, dornic să afle ce au creat bun oamenii, ar trebui să mai şteargă praful de pe lucrurile vechi".

La vârsta mea, transmit Ministerului Educaţiei şi Inspectoratului Şcolar al judeţului Mureş că am încă disponibilitatea de a fi consultant cu privire la învăţământul tehnic-profesional şi de arte şi meserii.

Lasă un comentariu