Şedinţă extraordinară la Consiliul Local Municipal Târgu-Mureş - Mult zgomot pentru… o comisie

Distribuie pe:

O comisie de analiză formată din şapte consilieri locali municipali a fost votată pentru a găsi, în mai puţin de 24 de ore, soluţia pentru rezolvarea situaţiei de la Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu-Mureş, după ce discuţiile de miercuri, 19 aprilie, din cadrul şedinţei extraordinare s-au împotmolit în acuzaţii, invective şi pasarea răspunderii de la o „tabără" la alta.

Desfăşurată sub sloganul „Nu vă jucaţi cu soarta copiilor noştri", susţinut de un grup de părinţi ai celor 400 de elevi care învaţă la controversatul liceu târgumureşean, şedinţa extraordinară a fost convocată de un grup de consilieri UDMR şi a vizat adoptarea de către legislativul local a două hotărâri privind reglementarea situaţiei juridice şi aprobarea funcţionării Liceului Teologic Romano-Catolic cu predare în limba maghiară, respectiv constatarea îndeplinirii prevederilor legale în privinţa reorganizării reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Târgu-Mureş pentru anul şcolar 2017 - 2018, prin includerea în sistem a Liceului Romano-Catolic. Iniţiatorii propun, în esenţă, ca legislativul local „să ia act de înfiinţarea LTRC" şi să aprobe continuarea funcţionării acestuia, cu predare în limba maghiară.

Analizând cele două proiecte de hotărâre în lumina prevederilor Legii educaţie naţionale şi a Legii administraţiei publice locale, secretarul Municipiului, Vasile Szoverfi, le-a învederat aleşilor locali că proiectele prezintă elemente de nelegalitate şi o serie de inconsecvenţe: consiliile locale pot să aprobe înfiinţarea unei unităţi de învăţământ, şi nicidecum să ia act de înfiinţarea acesteia ori să aprobe continuarea funcţionării unei asemenea entităţi. De asemenea - a mai explicat Szoverfi - potrivit legii, textul articolelor trebuie să aibă caracter dispozitiv, imperativ, „să prezinte norma instituită fără explicaţi sau justificări", cu alte cuvinte, să nu adauge la lege, ci să dispună pentru viitor, nu să ia act de o situaţie dată, întrucât o decizie adoptată în astfel de condiţii nu va avea nicio finalitate şi nu va produce efecte juridice. În consecinţă, a conchis secretarul Municipiului, proiectele propuse nu pot fi avizate pentru legalitate.

„Centrul de greutate" al discuţiilor s-a deplasat asupra controverselor dintre reprezentanţii UDMR (iniţiatorii proiectelor) şi consilierul POL, Mark Hermann, acesta avansând, cu doar o jumătate de oră înainte de începerea şedinţei şi fără obţinerea vizei de legalitate, un proiect de hotărâre privind înfiinţarea unei comisii mixte de analiză şi verificare a situaţiei create, din care să facă parte, alături de 5 consilieri locali şi ai executivului primăriei, şi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai conducerii LTRC, ai Consiliului Judeţean, ai ministerului de resort şi ai părinţilor elevilor de la acest liceu, comisie care să-şi desfăşoare activitatea pe o perioadă de şase luni, cu posibilitatea de prelungire până la un an, prin hotărâre a Consiliului Local.

Iniţiativa a fost primită nu fără reţineri: „Să constituim o comisie mixtă care ce să cerceteze? Ce să monitorizeze?

Legalitatea e cea care rezolvă problema şcolii, nu o hotărâre de consiliu care nu are viză de legalitate, pentru că soluţia nu este la noi, ci la instituţiile competente. Vă reamintesc că hotărârile sunt colective, dar responsabilităţile sunt individuale, iar noi avem competenţe bine stabilite, nu ne putem abate de la lege", a tranşat prof. Dumitru Matei, în vreme ce alte voci au taxat iniţiativa reprezentantului POL drept „o mare inepţie juridică, un demers pur politic, nelegal şi tendenţios", relevându-se, printre alte neajunsuri faptul că reprezentanţii unor instituţii publice nu pot fi obligaţi să accepte calitatea de membri ai unor comisii constituite la nivelul autorităţilor locale; ei pot fi, eventual, invitaţi la reuniuni ale unor astfel de comisii.

În confuzia creată, s-a făcut auzit glasul părinţilor nemulţumiţi, a căror reprezentantă, Csiky Csengele, a acuzat instituţiile implicate că trag de timp şi se joacă cu soarta celor 400 de copii, acuzându-se reciproc şi pasându-şi răspunderea de la unii la alţii, între timp şcoala fiind „nimicită", nu se mai fac înscrieri la clasele zero, a cincea şi a noua, în vreme ce părinţii continuă să fie chemaţi la audieri, la DNA. „Nu ne lăsăm!" - a conchis reprezentanta grupului „Civili pentru şcoala catolică", făcând publică intenţia de a formula plângeri penale şi a solicita DNA cercetări în cauză, pentru abuz în serviciu.

În ciuda apelurilor repetate ale preşedintelui de şedinţă - Peti Andras - la calm şi dezbateri constructive, fără dispute politice şi duplicitare, reuniunea nu şi-a atins, nici de această dată, scopul propus, recurgându-se, în cele din urmă, la o soluţie de compromis, respectiv constituirea unei comisii formate din 7 consilieri care să găsească, peste noapte, modalităţi de rezolvare a situaţiei. În acest punct, şedinţa a fost întreruptă, urmând să fie reluată joi, 20 aprilie. Vom reveni cu amănunte.

Reamintim că în toamna anului trecut, directorul LTRC, Tamasi Zsolt, şi fostul inspector general al ISJ Mureş, Ştefan Someşan, au fost acuzaţi de procurorii DNA că ar fi contribuit la funcţionarea şcolii deşi cunoşteau faptul că aceasta nu deţinea toate documentele prevăzute de lege pentru înfiinţare.

Lasă un comentariu