Pasiune, carte şi muzică corală, la Reghin

Distribuie pe:

George Enescu spunea că „misiunea sfântă a muzicii este să stingă urile, să potolească patimile şi s-apropie inimile într-o caldă înfrăţire, aşa cum a înţeles-o antichitatea creând mitul lui Orfeu". Unul dintre cele mai frumoase daruri pe care Dumnezeu l-a dat omului este cântecul. Prin cântecul executat cu ajutorul frunzei, fluierului, naiului, cimpoiului, viorii, ori a altor instrumente muzicale, dar mai ales cu ajutorul vocii, omul îşi exprimă gândurile şi sentimentele şi se roagă Celui Atotputernic. Cântecul ne însoţeşte pretutindeni pe tot parcursul vieţii.

Primăria municipiului Reghin, Biblioteca Municipală „Petru Maior", Parohia ortodoxă „Petru Maior" au organizat joi, 20 aprilie 2017, de la ora 17,00, la sala de activităţi a bibliotecii municipale reghinene, un eveniment cultural prin care a fost omagiată personalitatea părintelui arhidiacon profesor Cornel Pop, distins reprezentant al muzicii religioase contemporane, precum şi contribuţia sa la păstrarea şi promovarea muzicii corale, în special a muzicii sacre. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui public numeros, fiind prezentă şi doamna ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin. În cadrul acestui eveniment cultural, a avut loc prezentarea cărţii Cornel Pop şi rugăciunea cântată, autor Menuţ Maximinian. Despre personalitatea părintelui Cornel Pop, precum şi despre cartea dedicată sfinţiei sale au susţinut expuneri: pr. Daniel Ciolocoiu, pr. protopop Teodor Beldean, Menuţ Maximinian, apoi părintele Cornel Pop a mulţumit tuturor pentru aprecieri.

Tot în cadrul acestei frumoase manifestări culturale, Corala camerală „Petru Maior", sub bagheta distinsului oaspete, a susţinut un foarte frumos recital muzical, care a încălzit sufletele tuturor celor prezenţi. Au mai susţinut expuneri: doamna primar Maria Precup, Gheorghina Mariş, Peter Schuller, Zoe Pârâianu, Sorina Bloj, care a fost coordonatorul şi moderatorul întregii manifestări culturale.

Părintele arhidiacon profesor Cornel Pop este un reprezentant de marcă al muzicii româneşti contemporane, în special a celei religioase. Cu siguranţă, însuşindu-ne temeinic tainele muzicii, ne apropiem de sufletele oamenilor pe care, slujindu-i cu dragoste şi devotament, îi vom face să fie receptivi la ceea ce este frumos, să „iubească mai mult podoaba Casei Domnului", prezentată lor prin frumoase şi înălţătoare cântări. De fiecare dată, muzica atrage după sine inegalabile clipe de bucurie şi înălţare sufletească.

Referitor la personalitatea părintelui Cornel Pop, putem spune că domnia sa este un maestru în ceea ce înseamnă organizarea corului bisericesc. Cultul divin public al Bisericii se săvârşeşte de clerul superior şi inferior şi de creştinii laici care împreună alcătuiesc Biserica, în sensul ei de obşte a credincioşilor. De aceea, credincioşii sunt factori activi ai cultului alături de clerici. Participarea lor la cultul public al Bisericii poate fi pasivă, când doar beneficiază de roadele sau efectele sale, şi activă, când conlucrează, colaborează şi participă la săvârşirea cultului divin. Cea dintâi formă de manifestare a acestei colaborări a credincioşilor la acţiunea liturgică este participarea lor la cântarea religioasă din biserică, alături de preot şi cântăreţ. Este extrem de importantă Hotărârea Sfântului Sinod din anul 1950 de a înscrie printre obligaţiile de seamă ale preoţilor şi cântăreţilor şi pe aceea de a învăţa pe credincioşi cântările bisericeşti. Este o importantă metodă pastorală, din care decurge necesitatea pregătirii lor muzicale pentru a facilita instruirea acestor credincioşi, dornici să participe la cântarea în comun la unison sau pe mai multe voci, adică polifonică, corurile bisericeşti constituind de fapt o formă a cântării de obşte.

Arta dirijorală a părintelui Cornel Pop reprezintă, fără îndoială, o sinteză între procesul de tehnică şi cel de creaţie, din care şi rezultă rolul multilateral al sfinţiei sale în calitatea sa de conducător al colectivului artistic. Pe de altă parte, părintele Cornel Pop este un animator al colectivului pe care îl conduce, un factor important care contribuie la promovarea unui repertoriu bogat, a ideilor înaintate în rândul colectivului artistic. Corul bisericesc organizat şi condus de părintele Cornel Pop este un factor eficient de înfrumuseţare a serviciului liturgic şi un mijloc de educaţie morală şi estetică a credincioşilor.

Activitatea culturală de la Reghin de joi, 20 aprilie 2017, a fost una de o frumuseţe deosebită, presărată cu momente de emoţie, intensă trăire sufletească şi înălţare duhovnicească.

 

Lasă un comentariu