CONCLUZIILE EXERCIŢIULUI DE ALARMARE

Distribuie pe:

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a desfăşurat, în perioada 18-21 aprilie a.c., un amplu exerciţiu, la nivel naţional. Scopul exerciţiului a fost testarea şi verificarea unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă - PROCIV 2017.

În localităţile din judeţul Mureş, mecanismul de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor evenimente deosebite a fost declanşat în data de 20 aprilie, începând cu ora 10:05, şi au fost acţionate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populaţiei din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice.

Conform concluziilor formulate la finalul exerciţiului PROCIV 2017 de Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ ,,HOREA" al judeţului Mureş, în urma exerciţiului situaţia se prezintă în felul următor: 177 echipamente de avertizare/alarmare funcţionale; 12 echipamente de avertizare/alarmare din 10 unităţi administrativ-teritoriale nu au funcţionat, 8 dintre ele având probleme tehnice, iar 4 UAT-uri au avut probleme la primirea mesajului.

Timpul mediu de răspuns, la nivelul judeţului, pentru acţionarea echipamentelor de avertizare/alarmare a fost de 20 min 15 sec.

Pe timpul exerciţiului au fost implicate 105 persoane care în urma primirii mesajului au pus în funcţiune echipamentele de avertizare/alarmare de la nivelul localităţilor/agenţilor economici.

La finalizarea exerciţiului, având în vedere că nu au asigurat înştiinţarea/alarmarea populaţiei, trei unităţi administrativ-teritoriale au fost sancţionate cu amendă în cuantum de 6.000 lei, iar o unitate a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 5.000 lei deoarece nu a menţinut în stare de operativitate echipamentele de înştiinţare-alarmare.

94 de unităţi şi-au îndeplinit atribuţiile în mod corespunzător, dar în unele dintre acestea zona de audibilitate este deficitară. În situaţii reale/exerciţii, după orele de program, timpul de înştiinţare-alarmare al populaţiei creşte semnificativ.

Lasă un comentariu