ANTIBIOTIC EFICIENT ÎN STOPAREA GÂNDURILOR NEGATIVE ŞI A TEMERILOR

Distribuie pe:

O echipă complexă de cercetători britanici şi elveţieni de la University College London şi Universitatea din Zurich, citată de descopera.ro, susţine că doxiciclina - un antibiotic comun - întrerupe formarea gândurilor negative şi a temerilor, dovedindu-se util în tratarea sau prevenirea tulburării de stres post-traumatic (PTSD).

„În studiul nostru, au fost implicaţi 76 de voluntari sănătoşi, cărora li s-a administrat fie acest medicament, fie un placebo. Persoanele care au primit doxiciclină au manifestat o scădere cu 60% a simptomelor în comparaţie cu grupul de control.

Doxiciclina blochează anumite proteine din afara celulelor sistemului nervos, numite enzime matrice, de care creierul nostru are nevoie pentru a forma amintiri. Astfel, am demonstrat un principiu esenţial pentru o strategie complet nouă pentru tratamentul PTSD.

În timpul cercetării, voluntarii au primit doxiciclină sau un placebo şi au fost aşezaţi în faţa unui computer. Pe ecran apărea fie culoarea albastră, fie culoarea roşie, iar una dintre ele era asociată cu o posibilitate de 50% de a fi administrat un şoc electric dureros. După 160 de apariţii a culorilor pe ecran, subiecţii au învăţat să asocieze culoarea potrivită şocului administrat.

O săptămână mai târziu, fără a primi însă un medicament, voluntarii au repetat experimentul. De data aceasta, nu au fost folosite şocuri electrice, ci un sunet puternic după fiecare culoare. Răspunsurile manifestate prin teamă au fost măsurate prin monitorizarea clipirii, acesta fiind un răspuns instinctiv la ameninţările bruşte.

Deşi răspunsul prin frică a fost cu 60% mai mic la cei cărora li s-a administrat doxiciclină în timpul primei sesiuni a studiului, am constatat că alte procese cognitive (inclusiv memoria senzorială şi atenţia) nu au fost afectate.

Reducerea amintirii fricii nu înseamnă ştergerea întâmplării traumatizante pentru cei implicaţi, ci uitarea faptului că trebuie să se sperie în mod instinctiv.

Deprinderea fricii faţă de ameninţări este o abilitate importantă, care ne ajută să evităm pericolele, însă supraestimarea ameninţării poate cauza o suferinţă şi un stres uimitoare în cazul tulburărilor anxioase precum PTSD (cauzat de o memorie a fricii hiperactive, care include o varietate largă de simptome psihologice, ce pot surveni unui eveniment traumatic", explică oamenii de ştiinţă. 

Lasă un comentariu