RELAŢIILE FĂRĂ OBLIGAŢII NU OFERĂ CONFORT PSIHIC!

Distribuie pe:

Specialiştii în psihoterapie încearcă să ne convingă că, din cauza fricii, unii oameni aleg satisfacţiile rapide, de moment, care nu necesită implicare emoţională. Cu toate acestea, persoanele acuză sentimentele drept principalele vinovate pentru stresul psihic, iar din acest motiv, unii consideră că o relaţie fără obligaţii oferă comoditate psihică mai mare decât una stabilă.

Însă, în realitate, sentimentele de iubire nu provoacă stres psihic, ci această stare este provocată de frică - este de părere psihologul Andra Tănăsescu, citat de descopera.ro.

„Mulţi dintre noi considerăm că ura este opusul iubirii, însă în realitate blocajul apare atunci când ne este frică să iubim şi să ne deschidem faţă de cei din jur. Din cauza fricii, unii oameni aleg satisfacţiile rapide, de moment, care nu necesită implicare emoţională.

Din mai multe observaţii empirice (experimentale), am ajuns la concluzia că oamenii trăiesc mult prea des şi prea intens sentimentul de frică. Le este frică de eşec, le este frică de ridicol, le este frică de refuz, le este frică să nu fie înşelaţi, le este frică să nu fie răniţi ş.a.

Conglomeratul de frici şi temeri pe care le experimentează, în special, tinerii au ca efect reacţia de fugă, de evitare şi de neimplicare. Acest lucru reprezintă una dintre explicaţiile pentru care multor persoane le este pur şi simplu greu să aibă o relaţie, alegând, în locul acesteia, fie să îşi găsească distracţii uşoare şi de moment, fie să îşi dedice timpul diferitelor activităţi, job-ului sau oricărui alt lucru cu care îşi pot ocupa cât mai mult timpul. Prin urmare, unii consideră că o relaţie fără obligaţii oferă comoditate psihică mai mare decât una stabilă.

Chiar şi atunci când depăşesc aceste stări dăunătoare şi se hotărăsc să se implice din nou într-o relaţie, oamenii se mai confruntă cu o problemă - proiecţia.

Un lucru de care nu toţi sunt conştienţi este că, în momentul în care întâlnesc pe cineva, ei fac proiecţii asupra persoanei respective. Fie proiectează asupra lor ce şi-ar dori să fie acea persoană şi pierd din vedere cine este cu adevărat, fie proiectează imaginea altei persoane din viaţa lor, cu care consideră că seamănă şi, automat, asociază persoana nou-venită cu cea din trecut, înzestrând-o cu toate calităţile, dar mai ales cu defectele primei persoane. Este tot un mecanism de apărare cauzat de frică, extrem de nociv pentru bunul mers al unei relaţii.

Oamenii au tendinţa să experimenteze toate aceste stări negative, crezând că ele vor conduce către fericire, şi evită exact calea veritabilă - iubirea. În realitate, proiecţiile, aşteptările, fricile dor şi ne îndepărtează de iubire. Iubirea nu doare. Din contră, iubirea vindecă şi face oamenii mai buni. Iubirea oferă protecţie, respect, timp, răbdare. Iubirea reprezintă căldură, e pură, e sinceră şi aduce împlinire şi fericire. Iubirea creşte şi scoate ce este mai bun din oameni.

Fricile trebuie privite direct în ochi, nu trebuie lăsate nerezolvate, deoarece, în timp, aceste sentimente false se vor transforma în stări veritabile, care ne vor reconstrui din temelii. Atunci când ne este frică să ne implicăm, trebuie să ne observăm reacţiile create de frică şi să ne întrebăm dacă ne place de noi în felul acesta", explică psihologul Andra Tănăsescu.

 

Lasă un comentariu