PROFESORII POT FI CONDAMNAŢI PENAL PENTRU LUARE DE MITĂ!

Distribuie pe:

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) nr. 8, din 15 martie 2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 290, din 25 aprilie a.c., stabileşte că „profesorul din învăţământul preuniversitar de stat are calitatea de funcţionar public în accepţiunea dispoziţiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal", ceea ce înseamnă că, dacă profesorii iau mită, aceştia pot fi cercetaţi penal şi pot primi pedepse cu închisoarea de la trei la zece ani.

Decizia ICCJ a fost dată în cazul unui dosar în care o profesoară de liceu a cerut mită 500 de lei (câte 25 de lei de la fiecare elev al clasei) pentru a fi promovaţi la geografie.

Părerea ICCJ poate fi cerută în cazul în care, în cursul unei judecăţi, completul de judecată învestit cu soluţionarea cauzei în ultimă instanţă constată că de o chestiune de drept depinde soluţionarea cauzei respective, iar ICCJ dă o rezolvare de principiu a problemei drept vizate.

Deciziile ICCJ devin obligatorii pentru toate instanţele din România de la momentul publicării lor în Monitorul Oficial, prin urmare, din 25 aprilie 2017, profesorii din învăţământul preuniversitar pot fi condamnaţi penal pentru luare de mită.

** *

În anul 2014, în aceeaşi categorie a funcţionarilor publici au fost incluşi şi medicii care lucrează în unităţi medicale de stat.

Atunci, ICCJ s-a pronunţat prin Decizia nr. 26/2014, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 24, din 13 ianuarie 2015, dată de la care a devenit obligatorie pentru toate instanţele din România.

Lămurirea i-a fost cerută ICCJ chiar de către Curtea de Apel Târgu-Mureş, în cazul unui medic angajat într-un spital de stat trimis în judecată pentru luare de mită.

În Decizia ICCJ de atunci se arăta: „Caracterul liberal al profesiei de medic nu poate justifica lipsa răspunderii penale pentru infracţiunea de luare de mită, în cazurile în care acesta condiţionează actul medical la care este obligat profesional, moral şi legal, de banii sau foloasele care nu i se cuvin şi pe care, direct sau indirect, le pretinde, primeşte ori le acceptă. Totodată, în raport cu importanţa serviciului public de sănătate, pacienţii nu pot fi lăsaţi neprotejaţi de legea penală".

În concluzie, din 25 aprilie a.c., medicilor cercetaţi penal pentru luare de mită li se alătură şi profesorii din învăţământul preuniversitar. 

Lasă un comentariu