Întrebări pe adresa ministrului Transporturilor - Probleme ale Centurii rutiere ocolitoare a municipiului Târgu-Mureş

Distribuie pe:

Centura ocolitoare a municipiului Târgu-Mureş reprezintă un frumos proiect, râvnit, gândit şi dorit cu decenii în urmă, dar care nici până în prezent nu reprezintă, din păcate, o certitudine benefică. Drumul în lungime de 11,6 kilometri urmează să asigure legătura rutieră dintre Drumul European 60 din comuna Corunca şi Drumul Naţional 15 din comuna Ernei. Această nouă legătură rutieră, o investiţie însumând cca 140 de milioane de lei, este prevăzută să intersecteze DJ 135 în comuna Livezeni şi va avea cinci poduri, două pasaje şi un viaduct.

Deşi proiectul a fost iniţial demarat cu surle şi trâmbiţe electorale, în prezenţa fostului premier Victor Ponta, la 9 octombrie 2014, fiind prevăzut a fi finalizat în 24 de luni de la data începerii lucrărilor, asistăm de atunci la o adevărată „saga", o poveste a conflictelor, a proceselor, a blocajelor şi litigiilor juridice, demne de literatură şi eventual ficţiune. Suntem, însă, martori la o realitate cât se poate de concretă şi dureroasă a zilelor noastre.

Am fost sesizat la biroul parlamentar de către locuitori ai comunei Livezeni, supăraţi că noua centură le aduce, până acum, doar pagube. Aceştia susţin că nu vor avea acces direct la centură, deşi drumul le traversează localitatea. Se pare că, prin proiectarea defectuoasă a ocolitoarei, nu a fost prevăzut niciun drum de legătură pentru traficul din zona Miercurea Nirajului, problemă sesizată, de altfel, şi de către administraţia publică locală către CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) şi Consiliului Judeţean Mureş. Totodată, din cauza lucrărilor de construcţie, petenţii au mai reclamat că asfaltul din comună este deja complet distrus. Primarul din Livezeni, Banyai Istvan, a declarat presei mureşene că: „Trebuie să înţeleagă toţi din Târgu-Mureş şi de la judeţ că prezenta construcţie a centurii pentru comuna Livezeni nu este deloc benefică. Dar suportăm cu dinţii strânşi pentru că se construieşte la noi, se taie comuna în două, nu avem acces pe ea, ne-a distrus toate străzile unde au făcut construcţii, mai ales asfaltul către localitatea Poeniţa e praf. În acest moment, aşa cum este proiectul, nu există acces din Livezeni pe centură.

Locuitorii de aici dacă vor să urce pe centură trebuie să intre în Târgu-Mureş, să iasă în Corunca şi să intre pe centură." Pe de altă parte, proiectul centurii dăunează esteticii zonei, mai spune primarul comunei Livezeni, Banyai Istvan: „S-au proiectat ceva subtraversări de 5 metri, se văd deja pilonii, şi asta înseamnă că terenurile din spatele sau din partea cealaltă a centurii scad din valoare pentru că deja niciun drum normal nu se mai poate face către acele parcele, unde să se mai construiască ceva. Sunt şi zone cu suspendare, dar mai mult se încarcă cu pământ, se face umplutură, după cum am văzut. Când o să intrăm în Livezeni o să fim ca după un dig mare încărcat cu pământ. Eu mai bine aş fi proiectat acolo un viaduct frumos care să asigure totuşi vizibilitate către Târgu-Mureş." Comuna Livezeni are obligaţia de a face un plan parcelar pentru despăgubirea celor care sunt afectaţi de noua construcţie. Costurile s-ar ridica la circa 60.000 de euro, adică 10% din bugetul de investiţii al comunei pe un an. Că nu există aceste resurse este cât se poate de lesne de dedus.

Domnule ministru, vă solicit să-mi comunicaţi dacă veţi interveni pentru corectarea proiectului centurii ocolitoare a municipiului Târgu-Mureş, în sensul asigurării accesului la centură pentru comunele limitrofe Livezeni şi Miercurea Nirajului, aşa cum este logic, firesc şi necesar. Totodată, cum se va implica ministerul în sprijinirea administraţiei publice locale, ca urmare a distrugerii drumurilor de interes local, din cauza utilajelor grele care le parcurg, angajate în lucrările pentru proiectul centurii? Cum şi când vor fi despăgubiţi proprietarii de terenuri afectaţi? De asemenea, vă solicit să mă informaţi care este calendarul asumat în privinţa finalizării acestui proiect. (Interpelare adresată Ministerului Transporturilor, domnului ministru Alexandru Răzvan Cuc)

Lasă un comentariu