Ce alimente contribuie la menţinerea ochilor sănătoşi?

Cele mai bune alimente, care dau o sănătate oculară importantă şi previn apariţia bolilor degenerative sunt cele care conţin antioxidanţi - vitaminele A, C, E, carotenoizi-luteină, zeaxantină, betacaroten, acizi graşi esenţiali, dar şi minerale-zinc, cupru, magneziu, crom - sunt de părere specialiştii.

Fructele de pădure - coacăze, afine, mure, zmeură, dar şi strugurii închişi la culoare - chiar şi vinul roşu - au rol în prevenirea apariţiei degenerescenţei maculare legate de vârstă şi a cataractei.

Frunzele verzi - spanac, salată, kale, pătrunjel -, precum şi broccoli sau ardeii graşi de toate culorile - roşu, galben, verde - conţin luteină şi zeaxantină, pigmenţi maculari retinieni care protejează ţesutul de acţiunea distrugătoare a luminii albastre şi a radiaţiilor ultraviolete.

Roşiile, citricele, morcovii sau dovleceii conţin, pe lângă vitamine (A, C, E), şi carotenoizi, tot cu rol antioxidant. Fructele şi legumele galbene, portocalii sau roşii sunt adevărate protectoare ale retinei şi sunt indicate a fi consumate în caz de sindrom de ochi uscat sau cataractă incipientă.

Nucile - fistic, migdale, nuci româneşti -, seminţele - dovleac, floarea soarelui, in, alone -, avocado şi uleiurile vegetale - măsline, soia - sunt surse importante de acizi graşi esenţiali şi trebuie consumate în fiecare zi, cu măsură.

Ouăle şi peştele, în special cel gras - somon şi ton - sau ficatul aduc şi ele un aport de acizi graşi şi aminoacizi necesar menţinerii unei vederi sănătoase până la bătrâneţe.

De asemenea, vitaminele din complexul B ajută la buna funcţionare a nervului optic, fiind indicate ca supliment în caz de glaucom şi nu numai. Toate vitaminele de acest tip (B2, B6, B9, B12) se găsesc în mod normal în produse de origine animală, dar şi în fructe, nuci, seminţe germinate sau drojdie de bere - sunt de părere oftalmologii.

Lasă un comentariu