Birocraţia cu cheltuială se ţine

Distribuie pe:

Se spune că democraţia presupune multă birocraţie. Realităţile din România după „revoluţia" furată demonstrează cu prisosinţă acest deziderat. Dovadă numărul mare de funcţionari publici angajaţi în instituţiile statului, în primării, consilii judeţene, prefecturi, de trei patru ori mai mulţi decât pe vremea socialismului, chiar dacă tehnologia modernă ar trebui să le simplifice munca. În noile organigrame au apărut o sumedenie de posturi noi, directori, directori adjuncţi, şefi de servicii, şefi de birou, majoritatea acestor funcţii fiind ocupate pe criterii politice sau prin relaţii. Ne-a vizitat la redacţie un contribuabil la bugetul local, revoltat de faptul că sunt anunţate în ziar numai posturile de execuţie, muncitori necalificaţi, îngrijitori, funcţionari la ghişee, iar posturile de conducere sunt oferite unei clientele de cumetrie, foşti angajaţi în solda statului cu pensii de trei-patru ori peste medie, iar indemnizaţia după reangajare se ridică la câteva mii. Omul mi-a dat nume şi date concrete, pe care mă abţin să le public, nu din laşitate, fiindcă fenomenul este cunoscut, iar legea este permisivă faţă de fenomenul respectiv. Doar pe vremea Guvernului Boc exista o lege care interzicea persoanelor pensionate din sistemul bugetar să fie reangajaţi tot în sistemul bugetar, cu obligaţia să renunţe la pensie, dacă preferă reangajarea. Legea respectivă a fost abrogată pe motivul că „personalităţi" cu experienţă managerială, pensionate la vârsta de 50 de ani, mai pot fi utile societăţi dacă îşi continuă activitatea din administraţia publică. De altfel, se practică reangajarea pensionarilor şi în alte ţări democrate, dar în sectorul privat.

Din păcate, diferenţa de salarizare dintre un slujbaş modest şi pensionarul reangajat pe un post de conducere este de două, trei salarii minime pe economie, iar sindicatele cu lideri boieri de modă nouă pun de o grevă când ţi-e lumea mai dragă.

Ne întristează şi ipocrizia coaliţiei de guvernare PSD şi ALDE, care a promis reducerea birocraţiei la toate nivelurile. Culmea ironiei, în loc să reducă birocraţia, o întăresc prin propuneri legislative noi. De pildă, prin Impozitul pe gospodării, se preconizează creşterea numărului agenţilor fiscali. Preşedintele României ales democratic avertiza Guvernul: „Îndemn ferm la prudenţă în legătură cu diverse propuneri fiscale, dacă nu sunt fundamentate…" Din contră, ca un răspuns concret, s-a aprobat majorarea salariilor pentru primari, fără să se aştepte Legea salarizării. Bulibăşeală curată, fiindcă, nici primul-ministru nu este în stare să clarifice cum se vor aplica legile fiscale. A luat-o pe arătură, ocolind cu poveşti şi lozinci răspunsul la întrebarea: „Ce înţelegeţi prin noţiunea de gospodărie?" Pe de altă parte, politicienii din opoziţie recunosc că Impozitul pe gospodării este bine-venit, deoarece va diminua evaziunea fiscală, dar tot ei strigă că populaţia nu este pregătită şi că aplicarea acestei legi va provoca haos la ghişeele fiscului. Vorba conului Caragiale: „Dacă-i trădare, să fie trădare, dar să ştim şi noi!".

În concluzie, birocraţia va tulbura România, mai ales datorită incompetenţilor promovaţi în diferite funcţii pe criterii politice sau de cumetrie şi nu-i de mirare că tinerii capabili care şi-au părăsit ţara, şcoliţi la universităţi de prestigiu, nu mai vor să se întoarcă în ţară. Iarăşi şi iarăşi nu mă pot abţine să vă prezint un exemplu concret: în urmă cu trei-patru săptămâni am participat la constituirea unei comisii consultative. Acolo, după ce s-a prezentat obiectul de activitate al viitoarei comisii s-a înmânat celor prezenţi, delegaţi din instituţii descentralizate ale statului, un formular care trebuia completat cu diverse propuneri. Formularul respectiv a fost gândit de nişte funcţionari din minister care habar nu aveau de realitatea din teritoriu, dar dornici să-şi păstreze privilegiile prin simularea unei activităţi creatoare. Când unul dintre participanţii la această comisie a încercat să comenteze asupra celor propuse de minister, o distinsă doamnă - director general la judeţ, i-a replicat scurt. „Nu putem modifica nimic, aşa ne cere ministerul…!".

Comentariile sunt de prisos!

Lasă un comentariu