La Târgu-Mureş, politicienii care i-au învrăjbit pe elevi, profesori şi părinţi, trebuie acum să-i împace!

Distribuie pe:

În mod ipocrit şi evident fals, unii lideri reprezentând formaţiunile politice ale maghiarimii din România invocă adesea existenţa unei ostilităţi, chiar opoziţii a statului român, în privinţa unor drepturi legitime ale minoritarilor. România este frecvent tendenţios prezentată din această perspectivă, prin luări de poziţie pe la Bruxelles şi, în general, la nivel internaţional când se iveşte ocazia.

Statul român asigură şi respectă întocmai drepturile cetăţenilor ce aparţin altor naţionalităţi, aflaţi în minoritate pe teritoriul României, cu atât mai mult ale celor de etnie maghiară. Statul român asigură şi respectă dreptul acestora de a se auto-numi „cetăţeni români de naţionalitate maghiară", chiar dacă este un fapt cunoscut, acela că mulţi dintre etnicii maghiari care trăiesc în România dezavuează în mod curent ideea că sunt „cetăţeni români".

Dreptul etnicilor maghiari de a învăţa în limba maternă, la toate nivelurile, este asigurat şi garantat prin lege. În acest domeniu, se practică chiar o discriminare pozitivă, existând situaţii în care - în anumite zone unde comunitatea maghiară este foarte restrânsă - se acceptă de către ministerul de resort, prin lege, formarea de clase de copii maghiari cu un număr de elevi mult mai mic decât normativele în domeniu, tocmai pentru a da posibilitatea respectivilor copii să studieze în limba maternă, să păstreze şi să utilizeze comoara lingvistică maternă.

Astăzi, un subiect inflamat în mod artificial, conflictualist, priveşte situaţia Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş. În ciuda tuturor tensiunilor, a conflictelor şi a vicisitudinilor manifestate în relaţiile interetnice de-a lungul timpului, populaţia românească din Târgu-Mureş nu contestă dreptul etnicilor maghiari de a-şi edifica o unitate de învăţământ proprie! Însă, trebuie să acceptăm realitatea şi deplinul adevăr, anume că Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş s-a înfiinţat prin încălcarea legislaţiei privind educaţia, prin imixtiune şi presiune politică, luându-se copiii maghiari de la o şcoală - Colegiul Naţional „Unirea" din Târgu-Mureş - unde învăţau în bună înţelegere alături de copiii români, aceştia fiind izolaţi într-o viziune separatistă, etnocentristă, impunându-li-se, practic, să vorbească între ei doar limba maghiară.

În ciuda tuturor semnalelor transmise de comunitatea românească de-a lungul timpului, unii reprezentanţi ai comunităţii maghiare nu vor să accepte faptul că segregarea şcolilor pe criteriu etnic va crea, în perspectivă, pentru copiii maghiari - şi creează deja, vă asigur - un handicap deosebit de periculos în ceea ce priveşte dezvoltarea lor normală, într-o comunitate multiculturală cum este cea din Târgu-Mureş. Acei părinţi maghiari care acum acuză pe nedrept autorităţile române că urmăresc să desfiinţeze Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureş vor culege personal, mai târziu, rodul otrăvit al ideilor lor de a împărţi copiii în şcoli create strict pe criteriul limbii de predare. Copiii nu vor mai interacţiona între ei, spiritul comunităţii multietnice, multiculturale se va estompa, şi asta NU pentru că românii doresc asta.

Tocmai au trecut Sfintele Paşti, comunităţile română şi maghiară din Târgu-Mureş au marcat în acelaşi timp Sfintele sărbători. Fiecare conform religiei - ortodoxă, greco-catolică, reformată, romano-catolică, unitariană - şi fiecare la biserica de care aparţine, însă în pace şi linişte, în acest oraş care aparţine ambelor comunităţi şi practicanţilor tuturor religiilor menţionate.

Autorităţile române nu urmăresc să prigonească pe niciun părinte sau elev maghiar, nu se doreşte nicidecum ca profesorii, părinţii şi copiii acestora să aibă de suferit, nu se vizează sub nicio formă să se desfiinţeze acest Liceu Romano-Catolic din Târgu-Mureş. Ceea ce se doreşte este ca această şcoală să se înfiinţeze conform legii, iar nu prin tertipuri politicianiste şi cu dispreţ faţă de lege, aşa cum, din păcate, s-a făcut! Cei care au greşit în această privinţă, în mod special politicieni mureşeni ai UDMR, în complicitate cu PSD, sunt conştienţi de eroare, şi tot de ei depinde să soluţioneze în continuare situaţia creată. Însă, le este frică de oprobriul public al membrilor comunităţii pe care o reprezintă, mai mult decât de lege!

 

Lasă un comentariu