Am fost la... Bucureşti

Distribuie pe:

La ordinea zilei în învăţământul judeţului Mureş este statutul Liceului Teologic Romano-Catolic din Tg.-Mureş, care prin prezenţa sa pe scena liceelor mureşene a sancţionat nemeritat viaţa profesională şi socială a cel puţin doi oameni, până acum, oameni devotaţi şcolii, bine pregătiţi profesional şi managerial.

Dar viaţa, în derularea ei, ne mai pune şi piedici, mai greşim. În urmă rămân doar dosarele cu rezultate, cu diplome de merit, cu statistici.

Liceul menţionat e considerat ilegal înfiinţat, a continuat câţiva ani tot aşa, iar acum câteva luni un control de la centru a descoperit o eroare, un abuz. De aici până la imposibilitatea aprobării reţelei şcolare pentru această unitate a fost doar un pas.

Cu invitaţii în regulă ne-am prezentat la Ministerul Educaţiei vreo 20 de persoane din Tg-Mureş. Fără invitaţii, dar participanţi activi au fost şi parlamentarii mureşeni. Toţi cei prezenţi au spus în cor: vrem ca acest liceu să-şi continue activitatea. Până aici toate bune şi frumoase; primul consens.

Şi cu acest consens am rămas până la sfârşit pentru că nici o soluţie legală nu s-a pronunţat la această întâlnire, astfel că decizia rămâne în ceaţă, iar acea săptămână de graţie pentru ca organele locale să emită o decizie e ca un bonus care nu duce la nimic.

Am remarcat buna prestaţie a dlui inspector general, a prefectului judeţului Mureş, a reprezentanţilor primăriei Tg.-Mureş, a părinţilor, a parlamentarilor, a tuturor celor prezenţi, dar finalul a fost ca la început: nimeni nu riscă până la o decizie judecătorească.

Dl ministru a încercat o mediere favorabilă unui răspuns pozitiv, dar nimeni nu-şi asumă o decizie, astfel că elevii sunt în pericol de a nu mai putea continua.

Un vinovat, un responsabil tot trebuie găsit; acela fiind Consiliul local Tg.-Mureş. De ce neapărat Consiliul local? Poate alţii. Dar până atunci pauză. Consiliul local procedează nepedagogic. Pentru un copil nu baţi toată clasa.

Cât priveşte partea resurselor umane, nu se pune problema: ei muncesc şi sunt plătiţi conform legilor, dar s-ar putea să intre din nou într-un malaxor al mişcării de personal.

Au fost şi propuneri ca în liceu să-şi găsească locul şi clase româneşti greco-catolice.Vă daţi seama de reacţiile unor participanţi.

Încă o dată vorbele înţeleptului şi-au făcut efectul: graba strică treaba.

Sau măsoară de 10 ori şi taie o dată. Acolo unde răbdarea nu are loc, greşelile sunt inerente.

Am fost la Bucureşti, în vizită de 4 ore la Ministerul Educaţiei. Ar fi bine să nu rămânem doar cu vizita.

 

Lasă un comentariu