Natalitatea mai mare în diaspora decât în România, dar: Copiii născuţi în diaspora nu mai învaţă româneşte

Distribuie pe:

Potrivit unei declaraţii a ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, dată marţi, 2 mai a.c., cu ocazia Zilei Tineretului, românii din diaspora fac mai mulţi copii decât cei din ţară.

,,Avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comunităţi şi anul trecut, pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa şi în străinătate, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România - ţara de origine. Care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România, cât şi în celelalte state membre ale UE", a precizat Păstârnac la o dezbatere privind politicile pentru tineret şi o mai mare implicare a acestora în luarea deciziilor care îi privesc.

Problema este că, după spusele ministrului, micuţii născuţi în străinătate nu mai învaţă româneşte într-un sistem educaţional, fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie în mare parte organizat de asociaţii şi de voluntari.

,,Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu electronic al limbii române, de la tabletă până la manual digital şi cred că este nevoie de o dezbatere largă în ceea ce priveşte modul de a ajuta tinerii născuţi azi în diaspora să înveţe limba română" a subliniat ministrul.

Lasă un comentariu