Condamnaţii penal nu au dreptul să fie prim-miniştri!

Distribuie pe:

Joi, 4 mai 2017, Curtea Constituţională a României (CCR) a respins ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului.

Excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului se referă la dispoziţiile articolului 2, din Legea nr.90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, modificată şi completată: „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorate, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare".

CCR a respins, cu majoritate de voturi, ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate formulată: „Pentru adoptarea acestei soluţii, Curtea a constatat că, în esenţă, motivele invocate în sesizare constituie atât probleme de aplicare şi interpretare a legii de către autorităţile publice competente, cât şi aspecte de legiferare ce intră în competenţa Parlamentului".

Prin urmare, cel puţin deocamdată, persoanele care au suferit condamnări penale nu pot fi membri ai Guvernului şi, desigur, nici prim-miniştri.

Lasă un comentariu