POSIBILĂ CAUZĂ A SCLEROZEI MULTIPLE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universităţile Exeter şi Alberta, citaţi de descopera.ro, susţin că au identificat cauza posibilă a sclerozei multiple, o descoperire majoră care ar putea contribui la dezvoltarea de noi tratamente pentru această boală.

„În cadrul studiului nostru, am observat un nou mecanism celular, care ar putea cauza tulburarea autoimună ce afectează circa 2,5 milioane de persoane din întreaga lume.

Persoanele afectate de scleroza multiplă sunt diagnosticate în mod obişnuit în jurul vârstei de 20 - 30 de ani, vizate de această boală fiind în special femeile.

În cazul acestei boli, sistemul imunitar al organismului atacă mielina, teaca protectoare a nervilor din creier şi din coloana vertebrală, iar acest lucru duce la deteriorarea creierului, la reducerea aportului de sânge şi oxigen şi la apariţia de leziuni în corp.

Am bănuit de mult timp că mitocondria, motorul celulelor, joacă un rol important în apariţia sclerozei multiple. Folosind mostre de ţesut uman, am descoperit că o proteină numită Rab32 este prezentă în cantităţi mari în creierele pacienţilor diagnosticaţi cu această boală, însă este aproape absentă în celulele nervoase ale persoanelor sănătoase.

La pacienţii la care Rab32 era prezentă, am descoperit că o parte a celulei care stochează calciul se apropia prea mult de mitocondrie, ducând la apariţia unei probleme de comunicare cu factorii declanşatori ai stocării calciului şi la un comportament neobişnuit al mitocondriei.

Deocamdată, nu se cunoaşte ce anume stă la baza influxului nedorit de Rab32, însă suntem de părere că originea acestui defect s-ar putea afla la baza celulei.

Descoperirile noastre au dezvăluit o nouă cale pe care cercetătorii o pot explora. Este un pas important şi, în timp, sperăm că ar putea duce la noi tratamente eficiente pentru scleroza multiplă", afirmă experţii britanici. 

Lasă un comentariu