Apel către Consiliul Local Municipal Târgu-Mureş: De învăţământ şi educaţie depinde tocmai viitorul oraşului nostru

Distribuie pe:

Sfidând orice logică şi imperativele realităţii în domeniul educaţiei şi învăţământului, Consiliul Local Municipal Târgu-Mureş s-a întrunit în şedinţe ordinare şi extraordinare de cinci ori în ultimele luni, iar pe ordinea de zi a figurat consecvent ca problemă de interes prioritar doar Liceul Teologic Romano-Catolic. CELELALTE UNITĂŢI ŞCOLARE din Târgu-Mureş, în număr de 33, se pare că nu există pe agenda de priorităţi a consiliului.

Chiar şi la şedinţa de săptămâna trecută, convocată la Ministerul Educaţiei privind reţeaua şcolară de la Târgu-Mureş, s-a discutat doar despre înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, iar REŢEAUA ŞCOLARĂ a municipiului Târgu-Mureş a fost pur si simplu ignorată, nefiind nici măcar analizată.

Întrucât, în data de 6 aprilie a.c., în doar 7 minute, Consiliul Local Târgu-Mureş a respins proiectul de hotărâre privind reţeaua şcolară, astăzi municipiul reşedinţă de judeţ NU ARE REŢEA SCOLARĂ APROBATĂ pentru anul şcolar 2017-2018. Din informaţiile pe care le deţinem, este o situaţie unicat, evident în sens negativ, în România.

În data de 28 martie 2017, Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Mureş a acordat aviz conform pentru 26 de unităţi şcolare. Totodată, au fost propuse 3 unităţi şcolare spre a fi incluse în reţeaua şcolară: Palatul Copiilor Târgu-Mureş (cu 6 structuri la: Târnăveni, Iernut, Sovata, Reghin, Sighişoara şi Luduş), respectiv Clubul Sportiv Târgu-Mureş şi Liceul cu Program Sportiv.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş NU A ACORDAT AVIZ CONFORM PENTRU OPT UNITĂŢI ŞCOLARE, după cum urmează.

Şapte unităţi şcolare s-a constatat că încălcau legislaţia în vigoare, întrucât aveau personalitate juridică şi includeau ca structuri grădiniţe, neîntrunind însă numărul minim necesar de 300 de copii:

- Grădiniţa de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" era desfiinţată, figurând totuşi ca structură existentă;

- Centrul de Zi „Rozmarin" apărea ca structură la Şcoala Gimnazială „Serafim Duicu";

- Şcoala Gimnazială „George Coşbuc" avea o singură grădiniţă în structură şi a mai apărut din neant una în plus;

- La Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu" sunt alocate 3 grădiniţe şi a mai apărut o a patra desfiinţată;

- La Şcoala Gimnazială „Romulus Guga" era propusă în structura juridică o grădiniţă, nefiind întrunit numărul minim necesar de 300 de copii;

- Aceeaşi situaţie s-a repetat şi la Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu", precum şi la Liceul Vocaţional Reformat;

- Cea de-a opta situaţie cu probleme de legalitate priveşte Liceul Teologic Romano-Catolic.

Consiliul local municipal Târgu-Mureş trebuia să corecteze aceste situaţii neconforme cu legislaţia în vigoare, aşa cum s-a întâmplat şi în anii şcolari anteriori. Din păcate, au fost depăşite toate termenele calendaristic asumate până acum. Încă din luna ianuarie, consiliul local se cuvenea să aprobe reţeaua şcolară pentru cele 26 de unităţi de învăţământ fără probleme (care au primit aviz conform din partea I.S.J. Mureş), să le corecteze pe celelalte şapte, timp în care consiliul putea să clarifice individual situaţia Liceului Teologic Romano-Catolic.

CE A FACUT, de fapt, CONSILIUL LOCAL MUNICIPAL TÂRGU-MUREŞ, mai precis combinaţia politică majoritară de conjunctură şi de jalnică strânsură - UDMR şi POL?

Se întruneşte în 30 martie, când UDMR boicotează şedinţa şi înfiripă un comunicat oficial direct de pe scările Primăriei. Consilierii rămaşi la şedinţă elimină de pe Ordinea de zi proiectul în cauză.

Consiliul este convocat în 6 aprilie şi, în doar 7 minute, FĂRĂ NICIO MOTIVARE, RESPINGE ÎN TOTALITATE ÎNTREAGA REŢEA ŞCOLARĂ pentru Târgu-Mureş.

În 19 aprilie, consiliul se reîntruneşte şi hotărăşte constituirea unei comisii mixte, compusă din aceiaşi consilieri care au respins iniţial reţeaua şcolară.

Se reîntâlnesc consilierii în 20 aprilie şi, revoltător, penibil, nu hotărăsc NIMIC.

Ministerul Educaţiei convoacă la Bucureşti, în 2 mai a.c., o şedinţă la care participă şi reprezentanţi ai Primăriei şi ai Consiliului local municipal Târgu-Mureş, dezbătându-se însă exclusiv situaţia juridică a Liceului Teologic Romano-Catolic.

Culmea, Consiliul Local Municipal Târgu-Mureş este convocat în şedinţă în 4 mai a.c., REFUZÎND cu această ocazie să discute ÎNTREAGA REŢEA ŞCOLARĂ. Se adoptă o hotărâre privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, un act normativ care conţine cel puţin şase elemente de NELEGALITATE. Câtă vreme actul de naştere al Liceului Teologic Romano-Catolic a fost parafat doar săptămâna trecută, se impune de la sine o întrebare: cum a funcţionat unitatea de învăţământ până acum, fără a avea un act constitutiv oficial de înfiinţare, şi cum şi-au desfăşurat activitatea profesorii şi elevii până acum, într-o şcoală neînfiinţată, inexistentă legal? Cum le vor fi recunoscute studiile de până acum elevilor respectivi?! Poate ştiu unii consilieri locali, fiindcă personal am ridicat această problemă la întâlnirea convocată de către Ministerul Educaţiei şi nu mi s-a oferit un răspuns.

Solicit pe această cale, în mod imperativ, Consiliului Local Municipal Târgu-Mureş să urgenteze demersurile legale, care ţin de competenţa sa instituţională, pentru promovarea proiectului de hotărâre privind adoptarea REŢELEI ŞCOLARE A MUNICIPIULUI TÂRGU-MUREŞ. Nu ne putem aştepta la nimic bun şi temeinic în coexistenţa noastră multietnică şi multiculturală, câtă vreme nu veţi înţelege că de învăţământ şi educaţie depinde nemijlocit tocmai viitorul oraşului nostru.

Lasă un comentariu