Concurs: LICEENII, DESPRE INSTAURAREA COMUNISMULUI ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Până pe 4 iunie 2017, elevii din clasele IX - XII din unităţile de învăţământ din România, publice sau private, acreditate de Ministerul Educaţiei Naţionale, atât din mediul urban, cât şi din cel rural, se pot înscrie la concursul de creaţie „Comunizarea României. Tu ce ai face?", scopul acestuia fiind înţelegerea procesului de instaurare a regimului comunist în ţara noastră şi a efectelor sale.

Concursul este organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer

(KAS) şi în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

„Concursul îi încurajează pe liceeni să facă un exerciţiu de imaginaţie şi să îşi închipuie că trăiesc în România postbelică, în anii acaparării puterii de către Partidul Comunist cu sprijinul URSS. În perioada 1945 - 1955, au avut loc transformări radicale în societate, aşa cum au fost dispariţia pluralismului politic, represiunea îndreptată împotriva oponenţilor politici, naţionalizarea şi anihilarea iniţiativei private, restrângerea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, închiderea graniţelor şi izolarea ţării.

În faţa acestor schimbări, fiecare persoană a avut răspunsul său, dictat de valorile morale, curajul sau instinctul de supravieţuire, dar şi de constrângerile la care a fost supusă şi opţiunile de răspuns avute la îndemână.

Tinerii trebuie să redacteze un eseu de minimum două pagini (700 de cuvinte), în care să îşi închipuie destinul personal în contextul anilor 1945 - 1955 şi pe care să îl trimită la adresa de e-mail concurs@iiccmer.ro, până pe 4 iunie 2017, împreună cu fişa de înscriere. Indiferent de varianta aleasă (opoziţie faţă de regim, adaptare în noua societate, plecarea clandestină din ţară ş.a.) şi de forma acesteia, este important ca ei să înţeleagă contextul istoric al epocii", se arată într-un comunicat de presă al IICCMER.

În urma concursului, vor fi desemnaţi 20 de câştigători. Pentru elevii din clasele IX - XI se vor acorda 15 premii, constând în participarea la cea de a VIII-a ediţie a Şcolii de vară pentru liceeni, care anul acesta se va desfăşura la Braşov, în perioada 2 - 7 iulie 2017, costurile de transport, masă şi cazare fiind acoperite de organizatori.

Pentru elevii absolvenţi ai clasei a XII-a, se vor acorda 5 premii, constând în participarea la Universitatea de vară de la Râmnicu Sărat, care se va desfăşura în perioada 20 - 26 august 2017.

Lasă un comentariu