ANUMITE PENSII VOR FI RECALCULATE DIN OFICIU!

Distribuie pe:

Săptămâna trecută (5 mai 2017), Guvernul a completat normele metodologice de aplicare a legislaţiei din domeniul pensiilor, astfel încât să se asigure aplicarea unitară şi echitabilă a prevederilor legale referitoare la pensionarii sistemului public de pensii, care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi (sau) grupa a II-a, ori în condiţii deosebite şi (sau) condiţii speciale de muncă.

Este vorba despre pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite şi (sau) condiţii speciale, şi care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale.

„Potrivit art. 1691 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările aduse prin Legea nr. 192/2015, aceste persoane beneficiază de o creştere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, după cum urmează: cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale; cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite.

De această majorare beneficiază doar pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 şi pentru care, la deschiderea drepturilor iniţiale de pensie, conform legii, a fost utilizat un stagiu de cotizare mai mic decât cel utilizat pentru restul pensionarilor. Din acest motiv, conform prevederilor legale în vigoare la acel moment, nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale pentru perioadele de activitate încadrate în grupa I şi (sau) grupa a II-a de muncă potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite şi (sau) condiţii speciale, după data de 1 aprilie 2001.

Având în vedere că recalcularea acestor categorii de pensii se realizează, potrivit legii, pe o perioadă de 24 de luni, actul normativ adoptat stabileşte etapele de plată a drepturilor de pensie recalculate.

Recalcularea drepturilor de pensie conform art. 1691 din Legea nr. 263/2010 se realizează, din oficiu, iar drepturile de pensie recalculate se plătesc în etape, astfel: în luna iulie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1990 - 31 martie 2001 inclusiv, şi în luna decembrie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 aprilie 2001-31 decembrie 2010 inclusiv.

Drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2016, conform legii.

În situaţia în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se menţine punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării", precizează Guvernul într-un comunicat de presă.

Lasă un comentariu