Accidentele rutiere, în atenţia OMS

Distribuie pe:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia că, anual, aproximativ 1,25 milioane de persoane mor în urma accidentelor produse în trafic, iar între 20 şi 50 de milioane de persoane suferă accidente neletale, multe dintre acestea ducând la dizabilităţi.

„În cazul în care nu se iau măsuri, numărul evenimentelor rutiere va creşte, iar până în 2030 acestea vor reprezenta a şaptea cauză de deces din lume.

Un procent de 90% dintre decese se petrec pe căi de acces din ţări cu venit al populaţiei minim sau mediu, iar jumătate dintre aceste persoane sunt utilizatori vulnerabili ai drumurilor, precum pietoni, biciclişti şi motociclişti. În plus, rănile cauzate de accidentele rutiere sunt principala cauză a morţii persoanelor cu vârste între 15 şi 29 de ani.

Accidentele rutiere cauzează pierderi economice importante victimelor, familiilor acestora şi naţiunii, ca întreg. Potrivit estimărilor realizate de specialişti, accidentele rutiere scad cu 3 - 5% PIB-ul tuturor ţărilor", subliniază OMS.

Potrivit aceleiaşi surse, cei mai importanţi factori de risc sunt viteza, consumul de alcool, nepurtarea căştilor de protecţie şi a centurii de siguranţă şi distragerea atenţiei şoferilor, inclusiv prin folosirea telefoanelor mobile în timpul condusului.

Cu intenţia de a înjumătăţi numărul global de decese şi răniri din cauza accidentelor rutiere până în 2020, OMS a lansat Agenda pentru Dezvoltare Sustenabilă privind siguranţa în trafic.

Lasă un comentariu