Sărbătoarea rabarbărului - Saschiz 2017

Distribuie pe:

Sâmbătă, 6 mai 2017, la Saschiz, a avut loc cea de a V-a ediţie a Sărbătorii rabarbărului, manifestare iniţiată de câteva femei din localitate, potrivit doamnei Costea Diana Schuster, coordonatoarea acestei vecinătăţi, dorindu-se, şi prin acest demers cultural-culinar, promovarea comunei, prin implicarea vecinătăţii femeilor din Saschiz, având expuse produse culinare, dar şi cusături de mână, obiecte de artizanat etc.

Potrivit primarului Ovidiu Şoaită, de la an la an, această sărbătoare este tot mai apreciată, atât de localnici, cât şi de cei din afara comunităţii, dornici să guste „plăcinta rabarbărului" cât şi licoarea răcoroasă acrişor-dulcie a acestei plante cu proprietăţi curative binecunoscute.

La standuri am aflat gospodine care au venit cu tot felul de produse specifice zonei Saschizului: o gamă întreagă de gemuri, bineînţeles la loc de cinste se află rabarbărul, dar şi săculeţi cu lavandă, sortimente de gemuri din fructe, mai cu seamă gemul de rabarbăr, dar şi multe soiuri de plăcintă şi prăjituri. În cadrul sărbătorii a fost iniţiat un concursul „Cine mănâncă mai repede o prăjitură cu rabarbăr", la care s-au înscris mulţi copii, până la urmă declaraţi toţi câştigători. De asemenea, s-a putut vizita imensul pod al bisericii evanghelice, o adevărată încrengătură de îmbinări de o mare măiestrie şi pricepere a constructorilor vechi. Unii turişti au luat calea Cetăţii, bucurându-se de măreţia şi frumuseţea aparte a peisajului. În somptuoasa biserică evanghelică din Saschiz, Eduard Suciu - elev în clasa IV-a la Liceul german „Joseph Haltrich" Sighişoara, a susţinut un concert de orgă. Despre istoricul localităţii Saschiz a vorbit în termeni elogioşi şi foarte avizat, tânărul inginer Rudolf Poletdna, saschizean la origine.

Lasă un comentariu