Cancerul de col uterin - mai mult decât o prioritate: o urgenţă de sănătate publică!

Distribuie pe:

O amplă acţiune de informare privind prevenţia şi depistarea precoce a cancerului de col uterin a fost programată pentru după-amiaza zilei de ieri, 9 mai, în Piaţa Victoriei din Târgu-Mureş (în cadrul campaniei „Protejează-i aripile"), după ce, în cursul dimineţii, reprezentanţi ai MSD (Merck Sharp and Dohme) România şi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) au organizat o conferinţă de presă pe acest subiect.

La eveniment, desfăşurat în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş, au participat: dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU, ing. Ovidiu Dancu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, prof. dr. Szabó Béla, şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie din cadrul SCJU, alături de reprezentanţii entităţilor implicate în proiect - Carmen Ungureanu, coordonator Program naţional pentru depistarea activă şi precoce a cancerului de col uterin (CCU), dr. Cosmina Cristina Uzun, coordonatorul Unităţii Regionale de Management Centru, Fănuţ Moroşan, reprezentantul MSD România.

Luările de cuvânt au evidenţiat o realitate îngrijorătoare vizând incidenţa cazurilor de CCU şi importanţa adoptării unui comportament preventiv în ce priveşte această boală. În esenţă: anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, România ocupând primul loc în UE în ce priveşte incidenţa acestei boli (34,9 la 100.000 de femei, de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, respectiv 11,3) * Femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani sunt cele mai afectate de CCU * Pentru femeile active (15-44 de ani) din ţara noastră, CCU este al doilea cel mai frecvent tip de cancer (după cel mamar) şi reprezintă principala cauză de deces prin cancer * În urma diagnosticării cu această boală, anual, în România, se înregistrează peste 1.900 de decese * România se află pe primul loc în UE în ce priveşte rata mortalităţii prin CCU (14,2 la 100.000 de femei) * Boala este cauzată de anumite tulpini ale virusului Papilloma (HPV), care provoacă cea mai cunoscută infecţie virală cu transmitere exclusiv sexuală * Există peste 120 de tipuri de HPV cunoscute, dintre care 15 au fost identificate ca putând cauza CCU * Tipurile 16 şi 18 sunt responsabile pentru aproximativ 70% din cancerele de col uterin la nivel internaţional * CCU poate fi prevenit. Descoperit la timp şi tratat corespunzător, CCU poate fi vindecat * Testarea periodică Babeş - Papanicolau permite depistarea leziunilor precanceroase şi a CCU în stadii incipiente * Este nevoie de 10 până la 20 de ani pentru ca leziunea precanceroasă să evolueze în cancer invaziv * Fiind o boală care apare ca urmare a infecţiei cu un virus, ea poate fi prevenită prin vaccinare: Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Comisia Europeană recomandă vaccinarea anti-HIV a fetelor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 13 ani * Aplicate împreună, screening-ul şi vaccinarea reprezintă cea mai recomandată strategie împotriva CCU * Factori de risc: fumatul, imunosupresia (infecţia cu HIV - virusul care provoacă SIDA, medicaţia pentru boli autoimune), infecţia cu Chlamydia (o infecţie cu transmitere sexuală, adesea asimptomatică), dieta săracă în fructe şi legume, obezitatea, sarcini multiple, vârstă tânără la prima naştere, antecedente în familie.

Din 2012, de când se derulează campaniile de informare şi prevenire pentru depistarea precoce a CCU, din cele aproximativ şase milioane de femei active din România, 700.000 au beneficiat de servicii gratuite de testare în cadrul proiectului.

Lasă un comentariu