„Pierderile înregistrate din cauza îngheţului din această primăvară se stabilesc de către comisiile locale. În primul rând, acestea stabilesc norma de venit faţă de ceea ce s-a estimat, iar fermierii afectaţi vor fi ajutaţi prin reducerea impozitelor pe norma de venit. Sunt zone cu culturi pomicole şi viticole afectate semnificativ în anumite părţi ale ţării, dar pe areale mici, şi nu din cauza zăpezii căzute, ci mai ales din cauza gerului care a urmat, de minus 5, minus 6 grade în unele zone.
Sunt pierderi pe anumite zone, dar nu aşa cum s-a alarmat lumea. Au apărut informaţii sub impulsul momentului, al temerilor că lucrurile se vor strica iremediabil. Am fost peste tot în zonele unde s-au declarat distrugeri de cultură. De exemplu, în judeţul Mehedinţi, pe Valea Coşuştei şi pe Valea Motrului, au fost afectaţi semnificativ pomii fructiferi, la fel şi via de la Corcova, dar nu toate culturile au fost compromise total. În schimb, în sudul judeţului, la Jiana, lucrurile stăteau cu totul altfel. Într-adevăr, pe zone restrânse, îngheţul a produs pierderi la pomi şi la viţa de vie, dar în agricultură, în fiecare an, ne confruntăm cu astfel de probleme din cauza unor condiţii meteorologice nefavorabile", a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
Reprezentanţii Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti" au atras atenţia că fenomenele climatice din ultima perioadă au dus la pierderi în pomicultură şi viticultură, de până la 100% la nuc în zona colinară, iar în perioada următoare trebuie determinate pagubele înregistrate, precum şi constatarea şi transmiterea daunelor către comisiile locale.
În zona Iaşi şi Bistriţa nu au fost înregistrate pierderi mai mari de 35%. La cireş au fost puternic afectate culturile în aceleaşi zone ca şi prunul, în proporţie de 95%. La piersic şi cais, zona principală Dobrogea nu a fost afectată, dar nucul este distrus 100% în zona colinară. În cazul culturii de căpşun îngheţul a produs pagube de 90% în zona colinară.
Reprezentanţii instituţiei precizează că este necesară determinarea cu rigoare a pagubelor înregistrate (prin secţionarea organelor de rod), constatarea şi transmiterea daunelor către comisiile locale, dar şi plata cât mai rapidă a primelor de asigurare la producătorii asiguraţi. În eventualitatea susţinerii de către MADR a pierderilor, contravaloarea lucrărilor tehnologice deja efectuate în livezi până la înregistrarea pagubelor este de circa 2.500 lei/ha.
Starea de vegetaţie a plantaţiilor viticole la acest moment este bună, cu excepţia plantaţiilor viticole amplasate la şes şi la baza pantei din majoritatea arealelor viticole.