Suspendarea temporară a exportului de vaccin ROR, aprobată de CE!

Distribuie pe:

La solicitarea ministrului român al Sănătăţii, prof. dr. Florian Bodog, Comisia Europeană (CE) a avizat favorabil, în procedură de urgenţă, decizia de suspendare temporară a exportului intracomunitar a vaccinului combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR).

„Având în vedere epidemia de rujeolă cu care se confruntă ţara noastră, dar şi discontinuitatea în aprovizionarea cu vaccinurile obligatorii din calendarul de imunizare, în data de 27 aprilie 2017, autorităţile române au notificat Comisiei Europene un proiect de ordin care prevede blocarea exporturilor de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze pentru protejarea copiilor din România.

După examinarea proiectului de act normativ, CE a considerat că, în acest caz particular, solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată", arată Ministerul Sănătăţii.

La rândul său, ministrul Sănătăţii a declarat: „Din păcate, deşi epidemia de rujeolă a fost anunţată acum un an, Ministerul Sănătăţii nu a luat măsuri corespunzătoare şi nu a făcut niciun stoc de vaccin, pentru a suplimenta în judeţele unde acest produs s-a epuizat. Aşa am ajuns la situaţia din acest moment, în care direcţiile de sănătate publică din 10 judeţe nu mai au stocuri de vaccin. În proiectul legii vaccinării, s-a prevăzut asigurarea unui stoc de minimum 6 luni pentru aceste produse".

Lasă un comentariu