Dascăli mureşeni DIANA-MARIA FLOREA

Distribuie pe:

Diana Florea (Mureşan) s-a născut la data de 3 august 1976 în oraşul florilor Târgu-Mureş, într-o familie de români ortodocşi, Liviu şi Aurelia, muncitori în întreprinderile târgumureşene. De la ei au învăţat cele două surori, Diana şi Loredana, să fie harnice şi să înveţe bine. În timp ce Loredana a îmbrăţişat profesia de informatician, Diana a fost atrasă de profesia de dascăl, încă din copilărie plăcându-i să se joace „de-a şcoala".

De la bunici, Iulia şi Dumitru - ţărani de la munte din Subcetate-Mureş (Harghita) harnici şi cu frică de Dumnezeu - a învăţat să iubească satul românesc, cu tradiţiile şi datinile lui strămoşeşti, descoperind, cu ajutorul lor, comorile morale şi spirituale ale acestui neam.

Şcoala… a iubit-o din prima zi! Poate şi doamna învăţătoare, Erdely Ana, a contribuit la asta. Dânsa i-a dezlegat tainele cititului şi socotitului la Şcoala Nr. 10 din Târgu-Mureş, actualmente Gimnaziul „Dacia". Tot de la dânsa a deprins şi dragostea pentru această meserie. Ciclul gimnazial l-a absolvit la Şcoala Generală Nr. 8 din Târgu-Mureş, azi Gimnaziul „Alexandru Ioan Cuza". Când, 24 de ani mai târziu, fiica ei a păşit pentru prima dată pe porţile aceleiaşi şcoli în clasa pregătitoare, a retrăit multe amintiri dragi, cu şi despre dascălii care i-au mai dezvăluit câteva dintre tainele acestei nobile profesii.

Au urmat anii de liceu la Liceul Pedagogic ,,Mihai Eminescu" din Târgu-Mureş, la clasa de învăţători. Altă şcoală, alţi dascăli - oameni minunaţi şi adevăraţi profesionişti - alte modele demne de urmat! Îşi aminteşte că în perioada liceului a avut ocazia să predea mult, la multe discipline şi la diferite clase, având astfel ocazia să-şi formeze aptitudinile de dascăl.

La absolvirea liceului a fost repartizată ca învăţătoare la Şcoala Gimnazială Chirileu, unde a început munca la catedră. Şi nu a fost greu: pregătirea profesională şi dragostea faţă de copii s-au îmbinat armonios în exercitarea profesiei sale, contribuind la modelarea micuţelor caractere.

Între anii 1998-2003 a îndrumat elevii Gimnaziului „Dacia" din Târgu-Mureş, dar revine la Şcoala Gimnazială din Chirileu.

În paralel, a urmat cursurile Facultăţii de Drept ale Universităţii ,,Dimitrie Cantemir" din Târgu-Mureş. Deşi a promovat examenul de licenţă cu notă maximă, nu a renunţat la meseria de învăţătoare.

Căsătorindu-se cu Radu Florea, jurist de profesie, au întemeiat o familie trainică, iar fetiţa lor, Andrada, pare să moştenească aptitudinile mamei ei.

În timp, parcurge toate stagiile de perfecţionare didactică - definitivat, gradul II - şi obţine gradul I în urma susţinerii lucrării metodico-ştiinţifice cu titlul „Optimizarea introducerii noţiunilor gramaticale prin jocul didactic la clasa I".

Conştientă de faptul că măiestria de învăţător se perfecţionează şi se formează continuu, s-a implicat în propria formare urmând numeroase cursuri de perfecţionare de-a lungul carierei sale. Fiecare dintre acestea au contribuit la propria redescoperire, remodelare şi dezvoltare personală, necesare pentru a fi un dascăl modern, care să ţină pasul cu schimbările din jurul lui. Prin tact pedagogic, urmăreşte să trezească la copii dorinţa de a învăţa şi de a descoperi lucruri noi, curajul de a se exprima liber, libertatea de a gândi drept şi de a schimba lumea promovând încrederea, gândirea pozitivă şi respectul reciproc.

Mereu implicată în problemele elevilor şi ale comunităţii, doamna profesoară Diana Florea a căutat în permanenţă cele mai bune soluţii în rezolvarea problemelor educative, iar din poziţia de profesor coordonator al Şcolii Gimnaziale Chirileu, pe care o deţine din 2010, a insistat pe importanţa colaborării cu familia, pentru bunul mers al actului educaţional. Activităţile extracurriculare şi artistice, serbările şi concursurile şcolare au constituit încă un prilej de implicare a familiei, dar şi a comunităţii, în activităţile şcolare.

Doamna profesoară Diana Florea e de părere că un dascăl adevărat ştie să zâmbească şi să se întristeze alături de elevii lui, să le fie în acelaşi timp mentor şi prieten şi să le dea ocazia să-şi manifeste unicitatea, individualitatea şi creativitatea.

Lasă un comentariu