9 Mai, o zi cu o triplă importanţă

Distribuie pe:

Ziua de 9 mai, de o triplă importanţă istorică, a fost sărbătorită la Sărmaşu, într-o reuniune culturală, organizată de către Primăria oraşului Sărmaşu şi Biblioteca Orăşenească „Liviu Rusu", având ca manager de proiect pe doamna Dinuca Burian.

Instituţiile care au colaborat la organizarea acestui eveniment au fost Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, Liceul Teoretic „Samuil Micu" Sărmaşu, iar partener media a fost ziarul „Cuvântul liber".

După intonarea Imnului naţional, doamna Dinuca Burian a prezentat invitaţii: Dimitrie Poptămaş, preşedinte al Fundaţiei „Vasile Netea", preot protopop onorific Bucur Ilie şi cetăţean de onoare al oraşului Sărmaşu, poetul Nicolae Băciuţ, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş, Gelu Sărac Florin, secretarul Primăriei oraşului Sărmaşu, profesorul de istorie Fărcaş Ciprian, Moise George, directorul Liceului Teoretic „Samuil Micu" Sărmaşu. Momentul artistic a fost susţinut de elevii liceului.

Reuniunea cultural-artistică a debutat cu prezentarea power point a profesorului Fărcaş Ciprian unde s-au punctat principalele aspecte ale Războiului de Independenţă, cauzele, marile bătălii şi urmările. Momentul a fost continuat de domnul Dimitrie Poptămaş, care a prezentat momentul din mai multe perspective, aşa cum era văzut în creaţiile literare ale vremii, ale poeţilor George Coşbuc şi Vasile Alecsandri. De asemenea, a adus exemple de ardeleni participanţi la acest război.

Cum evenimentul de astăzi are o triplă importanţă, despre Ziua Victoriei şi Ziua Europei a vorbit domnul Gelu Sărac Florin. Ziua Victoriei a marcat finalul celui de-Al Doilea Război Mondial din Europa, iar Ziua Europei a fost primul pas în realizarea Uniunii Europene, deoarece, în 1950, Robert Schuman a semnat declaraţia care îi poartă numele prin care se înfiinţa Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului.

Părintele protopop onorific Ilie Bucur a vorbit despre Octavian Paler - 10 ani de la moarte. Au fost scoase în evidenţă aspectele biografice, citate celebre şi a recitat poezia „Paradoxul zilelor noastre".

Următorul invitat care a luat cuvântul a fost domnul Nicolae Băciuţ care a adus un omagiu poetului Lucian Blaga, un vârf al culturii noastre, care merită a fi redescoperit, iar cel mai simplu mod este citindu-l. S-a subliniat faptul că poetul nu s-a limitat doar la poezia de o profunzime fără seamăn, ci s-a orientat şi spre teatru şi proză. A fost apoi prezentată o versiune îngrijită de academicianul Eugen Simion compusă dintr-un volum de versuri şi două de teatru ale lui Lucian Blaga. Acesta din urmă probabil ar mai fi compus, însă circumstanţele biografice nu i-au fost favorabile după anul 1945, într-o perioadă când era în plinătatea puterilor creatoare...

Momentul artistic a constat în recitarea unor poezii scrise de poetul Lucian Blaga de către elevii de la ciclul primar al Liceului „Samuil Micu" din Sărmaşu: Varga Maia, Fodor Paul, Gogan Alexandra, Bucea Georgiana, pregătiţi de prof. înv. primar Socaciu Iulia Cristina. Eleva Cenan Olivia, pregătită de prof. înv. primar Cenan Olivia, a recitat poezia „Lecţia de istorie", de Radu Pietreanu. De asemenea, a cântat pe versurile poeziei „Inima pădurii", acompaniată la chitară de elevul Oprea Ştefan, din clasa a IX-a. Tot el a delectat participanţii cu un frumos cântec de chitară.

Cuvântul de închidere l-a avut domnul Moise George, care a sintetizat importanţa triplului eveniment istoric, a lansat un îndemn ca „să fim optimişti, să învăţăm din greşelile făcute, să ne cunoaştem rădăcinile şi, chiar dacă peste ani paşii ne vor purta în lume, să ne păstrăm identitatea."

 

Lasă un comentariu