BEŢIŞOARELE DE CURĂŢARE A URECHILOR, RISCANTE PENTRU COPII

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă americani, citaţi de descopera.ro, au efectuat o analiză a datelor prove-nind de la Sistemul Electronic Naţional de Supraveghere a Accidentărilor din Statele Unite, care cuprinde informaţii reprezentantive la nivel naţional de la departamentele de urgenţă din cadrul spitalelor, pentru a estima numărul de răniri cauzate în cazul copiilor de utilizarea beţişoarelor pentru urechi.

„Peste 260.000 de copii şi adolescenţi cu vârste sub 18 ani au ajuns, în perioada 1990 - 2010, la departamentele de urgenţă ale spitalelor din SUA, din cauza rănilor cauzate de beţişoarele de urechi.

Zilnic, în medie, 36 de copii sunt aduşi de părinţi la camerele de gardă ale unităţilor medicale din cauza folosirii necorespunzătoare a acestor obiecte de igienă, majoritatea pacienţilor având sub 8 ani.

Cercetarea noastră subliniază concepţia greşită, potrivit căreia adulţii şi copiii trebuie să îşi cureţe canalul auricular acasă. Deşi aplicatoarele cu vârful din bumbac par inofensive la prima vedere, folosirea lor pentru curăţarea urechilor implică numeroase riscuri potenţiale.

Circa 40% din cazurile care au ajuns la urgenţe au fost ocazionate de prezenţa unor corpi străini în urechile copiilor, aproximativ 35% de sângerări, iar circa 17% de dureri la acest nivel.

În urma consultaţiilor, aproximativ 30% dintre copii au fost diagnosticaţi cu prezenţa unor corpi străini în urechi, un sfert au fost diagnosticaţi cu perforaţie de timpan, iar circa 23% cu traumatisme ale ţesuturilor moi ale urechii. Aproximativ 67% dintre cazuri au vizat copii cu vârste de până la 8 ani, circa 40% dintre aceştia având sub 3 ani.

Aproape toate accidentele s-au petrecut în locuinţe şi au fost cauzate în timpul curăţării urechilor. Am aflat, de-a lungul anilor, că practica de a introduce aceste produse în urechi nu este sigură.

În concluzie, le recomandăm părinţilor să cureţe urechile copiilor doar cu apă şi săpun, iar dacă folosesc beţişoarele să îndepărteze din urechile copiilor doar ceara care se poate vedea.

În general, canalele auriculare se curăţă simplu, prin spălare, cu excepţia cazurilor în care ceara este împinsă în interior, atunci când trebuie să se apeleze la medici", explică specialiştii americani. 

Lasă un comentariu