Românii, restricționați pe piața muncii din Elveția

Distribuie pe:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român informează că Elveția a restricționat accesul românilor pe piața muncii.

„Consiliului Federal Elvețian a decis activarea clauzei de salvgardare aplicabilă cetățenilor români și bulgari pe piața muncii. Ne exprimăm regretul cu privire la decizia luată de partea elvețiană, aceasta fiind în disonanță cu contribuția pe care comunitatea românească din Elveția, în marea ei majoritate înalt calificată, o are pe piața locală a muncii", susține MAE.

Măsura adoptată vizează exclusiv eliberarea de noi permise de ședere de tip „B" (durată de ședere între 1 și 5 ani), nerestricționând eliberarea de permise de tip „L" (durată de ședere sub un an) sau de tip „C" (permise de stabilire a căror eliberare nu este reglementată prin Acordul menționat) și nici prelungirea permiselor de tip „B" deja eliberate.

Potrivit datelor comunicate de către autoritățile elvețiene, în perioada iunie 2016 - mai 2017, au fost acordate aproximativ 3.900 permise de ședere de tip „B" pentru cetățenii români și bulgari, cifră care depășește pragul mediu al ultimilor 3 ani, de 1.024 de permise.

Această măsură are o valabilitate de un an, cu posibilitatea de a fi reînnoită în anul 2018, și are ca termen limită de aplicare 31 mai 2019.

 

Lasă un comentariu