Legea prevenției, pe masa Guvernului

În ședința de joi, 11 mai 2017, Guvernul a abordat, în primă lectură, proiectul Legii prevenției, inițiat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, care a primit deja majoritatea avizelor ministerelor cu atribuții pe zona de control.

Actul normativ, construit pe principiile de bază ale Codului Economic al României, este structurat pe doi piloni esențiali: crearea cadrului optim de educare și informare a operatorilor economici și identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control.

„Aceasta este o primă măsură de emancipare a actului de control și un prim pas de restabilire a unui cadru de încredere - element esențial pentru un mediu de business stabil și sănătos.

Legea prevenției va aduce efectul cerut de antreprenori de mult timp, și anume o normalizare a relației mediu de afaceri - autorități de control, bazată pe încredere, informare, educare, conformare colaborativă, astfel încât împreună să contribuim la predictibilitatea și stabilitatea cadrului general de business", precizează Guvernul, într-un comunicat de presă.

În proiect, sunt incluse propunerile venite din partea a 17 ministere cu atribuții de control, fiind vizate aproximativ 290 de contravenții, pentru care nu se vor aplica amenzi la primul control.

Este vorba despre fapte care nu se referă la activități unde intenția de a încălca legea este evidentă și de cele care nu prezintă un grad de pericol social ridicat, din domeniile fiscal, legislația muncii, agricultură, turism, ape și păduri, protecția mediului, comunicații, educație, protecția consumatorului, administrație locală, afaceri interne ș.a.

„Cadrul reglementat de acest act normativ acordă operatorilor economici posibilitatea de a remedia o abatere constatată la primul control, într-un termen de maximum 3 luni de zile. Facilitatea introdusă pentru antreprenori constă în faptul că, spre deosebire de legislația aflată acum în vigoare, în urma actului de control se dă doar un avertisment, fără aplicarea sancțiunii prevăzute de lege pentru contravenția înregistrată, urmând ca, după expirarea termenului acordat, în urma unui nou control, fie să se constate remedierea acesteia, fie să se aplice sancționarea pentru neconformare.

Totodată, operatorul care a fost identificat ca neconform beneficiază de prevenție o singură dată pentru oricare dintre contravenții, în termen de trei ani de la data aplicării sancțiunii avertismentului.

Legea prevenției reprezintă o etapă în strategia de îmbunătățire a mediului de afaceri, alături de alte proiecte importante", mai precizează Guvernul.

 

Lasă un comentariu