Creditele se dau ca pâinea caldă pentru PROGRAMUL ,,PRIMA CASĂ"

Distribuie pe:

De când s-a demarat programul „Prima Casă", în anul 2009, peste 200.000 de persoane și-au luat locuințe prin acest program, cu o valoare totală de 35 de miliarde de lei.

În anul 2016, programul „Prima Casă" a început cu garanții mai mici decât în 2015, respectiv 1,7 miliarde de lei și erau semne că acest program guvernamental, foarte popular, va fi tras pe linie moartă.

Motivele pentru oprirea acestui program erau vizibile, datorate, în primul rând, unei perioade cu dobânzi mici, iar piața imobiliară dădea semne că își poate reveni și fără creditele garantate de stat.

Legea dării în plată a dat toate planurile peste cap. Astfel, Legea nu a blocat „Prima Casă", așa cum se credea inițial. Cu toate acestea, la intrarea în vigoare a dării în plată băncile au mărit substanțial avansul pentru creditele ipotecare standard.

În urma tuturor acestor evoluții, creditele „Prima Casă", cu avansul lor mic, au fost anul trecut chiar și mai populare decât în mod normal. Garanțiile inițiale s-au epuizat rapid în doar câteva luni.

În anul acesta, programul a luat amploare, „Prima Casă" a ajuns să înregistreze chiar și 500 de noi cereri pe zi, în stadiu de analiză aflându-se aproximativ 7.000 de dosare.

După ce banii din prima tranșă s-au epuizat în doar o lună de zile, programul va continua, în etapa a doua, cu o infuzie de 500 milioane lei.

„Prima Casă" acoperă circa 60% din finanțarea creditelor imobiliare de pe piața românească. Anul acesta, sunt oferite două tipuri de garanții, una de 50% din valoarea creditului pentru locuințele noi la o valoare maximă de 70.000 euro și o garanție de 40% din valoarea împrumutului pentru o locuință veche de până în 60.000 euro. O altă noutate a fost modificarea operată de una dintre băncile înscrise, care a dublat avansul la 10%.

Anul acesta s-au alocat pentru programul „Prima Casă" peste 2,8 miliarde de lei. Banii ajung pentru acordarea a peste 30.000 de credite. (sursa: Digi 24 HD)

Lasă un comentariu