CE SPUN HAINELE DESPRE NOI

Distribuie pe:

Alegerile pe care le facem în privința hainelor ne scot în evidență personalitatea.

Hainele reprezintă cartea noastră de vizită, pentru că sunt parte din imaginea pe care noi dorim să o afișăm în societate.

Studiile arată că bărbații sunt, de fapt, cei mai conștienți de felul în care se îmbracă și de ce mesaj transmit despre ei hainele purtate.

Ce spune garderoba despre noi

Încă din cele mai vechi timpuri, singurul rol al hainelor era să țină de cald. Evoluția însă le-a făcut să-și depășească scopul practic, iar mai nou articolele vestimentare au devenit chiar un indicator al personalității fiecăruia dintre noi.

Fie că suntem în căutarea unui partener de viață, că vrem să ne diferențiem de ceilalți, să ne demonstrăm unicitatea, personalitatea prin culori, croieli, țesături pe care le considerăm potrivite pentru noi, hainele au căpătat în zilele noastre un rol social, în detrimentul celui pragmatic.

Ne îmbrăcăm să impresionăm?

Hainele sunt conectate cu emoțiile.

O rochie, o bluză sau un blazer pot spune însă și care este starea interioară. Iar cea mai bună dovadă a faptului că ne lăsăm conduse de emoții este alegerea unei culori, în detrimentul alteia.

Mai poate fi vorba, de asemenea, despre atașamentul față de o persoană din familie care are un anumit stil vestimentar și atunci, stând mult în preajma ei, începi să o imiți.

Pe de altă parte, schimbarea radicală de look poate să arate dorința de schimbare a stilului de viață sau o criză de identitate în care valorile unui om se schimbă.

Hainele ne schimbă conduita?

Un studiu, realizat de specialiștii de la Universitatea Northwestern, demonstrează cel mai bine cât de mult ne influențează comportamentul vestimentația pe care o purtăm. În cadrul cercetării, oamenii de știință au împărțit halate albe în rândul a două grupuri de participanți. Primului segment li s-a spus că poartă halat de doctor, celuilalt i s-a spus că așa se îmbracă zugravii la serviciu. Ambelor categorii li s-a dat aceeași sarcină. Numai că primul grup și-a îndeplinit misiunea cu mai multă atenție, pe când ceilalți au fost mult mai neglijenți.

Lasă un comentariu