IUBCvT Târgu-Mureș a realizat primul transplant de cord din România din acest an

Distribuie pe:

O echipă din cadrul Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu-Mureș, condusă de dr. Horațiu Suciu, a efectuat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, primul transplant de cord din acest an din România, receptor fiind un pacient de 49 de ani din București, aflat într-o stare foarte gravă.

Prima intervenție de transplant cardiac din țară a început sâmbătă noaptea, la ora 1,00, și s-a finalizat la ora 8,00, iar de aceasta a beneficiat un bărbat din București, aflat pe lista de transplant de peste un an.

„Particularitatea cazului este că pacientul a mai fost operat pe cord deschis într-un alt centru din țară, când s-a efectuat un by-pass aorto-coronarian pentru boala ischemică a inimii, evoluția ulterioară a fost spre o insuficiență cardiacă, iar acest transplant a venit salvator pentru pacientul acesta. Donator a fost un tânăr de 19 ani, din județul Harghita, victima unui accident rutier, prelevarea s-a făcut în cursul nopții la Spitalul din Miercurea Ciuc de către o echipă a IUBCvT Târgu-Mureș.

Intervenția de transplant cardiac la noi în clinică este o rutină, vă reamintesc că anul trecut am efectuat 11 intervenții de transplant cardiac, un număr foarte mare de intervenții. Din păcate, în acest an este prima și am vrut să marcăm acest eveniment, pentru că transplantul a trecut printr-o perioadă destul de controversată cel puțin la nivel mediatic și nu numai, au fost multe controverse asupra subiectului transplantului. Poate că acest aspect și-a pus amprenta asupra unui număr foarte mic de donatori, care a fost anul acesta, și niciunul pentru cord. Suntem bucuroși că am reușit să facem acest transplant, pentru că, chiar dacă nu sunt donatori, receptori sunt foarte mulți, avem o listă de transplant foarte lungă și e nevoie de continuarea activității de transplant pentru această categorie de pacienți, foarte delicată.

Folosesc acest prilej să fac un apel tuturor factorilor implicați, inclusiv media, de a da un mesaj pozitiv față de această activitate", a declarat dr. Horațiu Suciu, într-o conferință de presă.

Medicul de gardă de la IUBCvT Târgu-Mureș din noaptea de sâmbătă spre duminică, Mathe Zsombor, specialist în chirurgie cardiovasculară, a arătat că a avut parte de o gardă destul de dificilă, având două intervenții chirurgicale, între care și un transplant cardiac.: „Eu l-am ajutat pe domnul profesor în calitate de medic de gardă. (…) Practic, a fost o echipă care s-a deplasat la Miercurea Ciuc după cordul acelui tânăr, o echipă formată din doi colegi, iar echipa chirurgicală care a recoltat cordul a fost formată din 3 chirurgi, sub conducerea domnului profesor Suciu Horațiu".

Lasă un comentariu