LANSARE DE CARTE, LA LUDUȘ

Distribuie pe:

Cu aproape o jumătate de secol în urmă, spațiul geografic național a fost grav afectat de cele mai mari inundații din istoria contemporană a României. Apa „ca un bivol negru" a produs pagube enorme și la Luduș. Un tânăr șef de serviciu de la Întreprinderea de Gospodărie Comunală și Locativă de atunci, pe numele său Ovidiu Horațiu Crișan, a avut inspirația să înregistreze pe peliculă fotografică sute de imagini ale dezastrului.

Colaborarea sa cu profesorii Antoniu-Ioan Berar, Marcela Berar, Artemiza Zoia Cazan (nepoată), cu domnii Teofil Petrovan, Septimiu-Daniel Totu, Ioan A. Borgovan, cu editorul Cristian Sincovici s-a încheiat cu tipărirea cărții „Luduș, 13-15 mai 1970. Un oraș acoperit de ape", carte apărută la Editura „Mega", din Cluj-Napoca, în condiții tipografice excepționale.

Prezentarea cărții a avut loc joi, 11 mai 2017, începând cu ora 17, la Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu", în prezența domnului profesor Lazăr Lădariu, publicist, poet, prozator, eseist, redactor-șef al ziarului mureșean „Cuvântul liber", președintele Despărțământului Central Județean Mureș al Asociațiunii Transilvane pentru Cultură și Literatura Poporului Român și a doamnei Cristina Ilie, reprezentanta Instituției Prefectului județului Mureș, a unui mare număr iubitori de cultură din oraș, evenimentul avându-l ca moderator pe profesorul Antoniu-Ioan Berar.

Onoarea de a deschide lista vorbitorilor i-a revenit domnului Lazăr Lădariu. Primit cu aplauze, domnia sa și-a început astfelt prezentarea: „De fiecare dată când vin la Luduș mă simt acasă, între prieteni, între iubitori de cultură. Sunt onorat că astăzi am fost invitat să particip la lansarea acestei cărți, care face apel la memorie. Aducerile aminte fac parte din viața noastră. Una dintre ele este cea provocată de zilele învolburate din luna mai 1970. Am așezat gândurile mele sub genericul «O fotografie spune mai mult decât o mie de cuvinte». Uzând de calitatea mea de membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, de membru al Uniunii Scriitorilor din România și de cea de redactor-șef al ziarului «Cuvântul liber», îi felicit pe domnul Ovidiu Horațiu Crișan, pe coautorii Antoniu-Ioan Berar, Marcela Berar și Artemiza Zoia Cazan, ca truditori talentați ai cărții lansate la Luduș.

Respect valoarea! Doresc din tot sufletul meu ca pretutindeni și oricând valoarea să fie respectată".

Mesajul personal al domnului prefect Lucian Goga și al Instituției Prefectului Județului Mureș a fost prezentat de doamna Cristina Ilie: „Vă mulțumesc pentru invitația la lansarea cărții «Luduș, 13-15 mai 1970. Un oraș acoperit de ape».

Ludușul a fost atunci una dintre localitățile cele mai afectate de inundații din județul Mureș și chiar din țară, anul 1970 ducând la conștientizarea acută a vulnerabilității pe care o avem în fața apelor.

Ca urmare a dezastrului din 1970, a fost demarat un program național de îndiguiri și tăieri de cot, în Luduș, râul Mureș fiind scos din centrul orașului și adus la periferie, atât acesta, cât și Pârâul de Câmpie fiind îndiguite. Din datele ABA Mureș rezultă că în acest an sunt programate lucrări de supraînălțare de diguri în orașul dumneavooastră până la asigurarea de 1% - adică, în limbaj mai puțin tehnic, riscul producerii unor inundații la Luduș este de 1 la 100 de ani.

Am răsfoit cu mult interes volumul și cred că autorii au reușit să surprindă, în imagini inedite, amploarea dezastrului din acel an fatidic 1970, intrat în istoria neagră a inundațiilor din România, precum și dramatismul luptei omului cu apele revărsate.

Pentru generația tânără este o carte document, în care imaginile vorbesc de la sine.

Tocmai din acest motiv, pot spune, fără teama de a greși, că autoii au dat și dau dovadă, scoțând această carte, de mult patriotism local. Felicitări și mult succes!"

Îndeplinind oficiile de gazdă, domnul primar Ioan Cristian Moldovan și-a început alocuțiunea cu salutul de bun sosit adresat oaspeților de seamă: „Suntem onorați să-l avem din nou printre noi pe domnul Lazăr Lădariu, unul dintre marii ziariști ai României și important om de cultură român contemporan cu noi. Îi mulțumim domanei Cristina Ilie pentru mesajul citit în numele domnului prefect doctor Lucian Goga". A apreciat efortul publicistic al autorilor cărții lansate și a mărturisit mulțumirea că sunt mulți ludușeni iubitori de cultură, unii, autori de cărți, mai mulți, mult mai mulți decât în alte orașe mureșene, ca participnați la lansări de carte și împătimiți cititori ai textului scris. Cu referire la valoarea cărții lansate, a precizat: „Cartea este un document care ne aduce aminte de o situație apocaliptică prin care a trecut populația orașului nostru în anii '70 ai secolului XX și, în același timp, un sever semnal de atenționare adresat administrației locale și populației orașului nostru, privind pregătirile pentru posibile viitoare dezastre naturale".

Principalul „vinovat" pentru apariția cărții, octogenarul domn Ovidiu Horațiu Crișan, ludușeanul care a lăcrimat în mai 1970 la vederea scenelor cutremurătoare, și în mai 2017 când, la Editura „Mega", din Cluj-Napoca a aluat în mâini un exemplar din cartea „Luduș, 13-15 mai 1970. Un oraș acoperit de ape", proaspăt ieșită de sub tipar, și-a stăpânit cu greu emoțiile încercând să descrie sentimentele pe care le-a trăit și pericolele prin care a trecut în mai 1970. Emoționat a fost și în episoadele în timpul cărora și-a prezentat colegii încă în viață de la fostul IGCL Luduș, împreună cu care a contribuit la reconstrucția Ludușului în anul 1970 și în anii următori.

Alte referiri la carte și autorii ei, la nobilul gest al domnilor Lazăr Lădariu și doctor Lucian Goga, la solidaritatea națională cu sinistrații din Luduș, la ajutorul logistic și uman dat de Armata României, la semnificațiile evenimentului cultural din acea zi au fost formulate de arhivistul Teofil Petrovan, jurnalistul Ioan A. Borgovan (prefațatorul cărții), ing. pensionar Ioan Armenean, prof. Ana Pandrea, col. (r) Sever Popovici și domnul Marian Balea.

Mare aglomerație a fost la sesiunea de autografe. Stocul de cărți expuse spre vânzare s-a epuizat în câteva minute. Cei care doresc să achiziționeze cartea se pot înscrie pe o listă de așteptare întocmită de domnul Ovidiu Horațiu Crișan (la CARP Luduș).

 

Lasă un comentariu