SFATURI UTILE PENTRU ADOLESCENȚI DE LA POLIȚIȘTI!

Distribuie pe:

În situația în care adolescenții cad victime ale unei forme de abuz, apare sentimentul de teamă, care duce la o stare aproape permanentă de blocaj, manifestată printr-o confuzie pe care acesta o dezvoltă în relația cu familia, cu prietenii și, în general, în toate aspectele legate de viața socială, el fiind considerat un neadaptat.

Pe de altă parte, orice tip de agresivitate manifestată de familie în relația cu adolescentul va dezvolta legături bazate pe șantaj emoțional, ceea ce va crea în interiorul lui mânie și agresivitate, care pot avea repercusiuni în relațiile viitoare, ca adult.

Cunoscând toate aceste riscuri, precum și faptul că adolescența este vârsta experiențelor hotărâtoare, trăite de tineri pentru prima oară în viață, că adolescenții sunt sensibili și se pot simți lezați când se manifestă atitudini ostile față de ei, dar și că sunt dispuși să participe la orice acțiune care le-ar permite să își etaleze calitățile, Poliția Română le dezvăluie „părintește" câteva secrete pentru a se feri de probleme neplăcute.

„Modificările care apar în comportamentul adolescenților îi pot face vulnerabili în fața celor care comit fapte antisociale sau îi pot determina să comită delincvențe.

Adolescentul are o imaginație bogată, visează cu ochii deschiși, crescându-i totodată puterea de judecată. În această perioadă, tânărul dezvoltă interese și abilități deosebite, fără însă a avea tenacitatea și capacitatea de a finaliza inițiativele.

Pentru a fi feriți de probleme, vă recomandăm: fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii, evitați compania persoanelor violente, delincvente și conflictuale; analizați riscurile la care vă expuneți, înainte de a da curs îndemnurilor unor persoane care nu vă vor întotdeauna binele; învățați să spuneți NU, atunci când considerați că este cazul (trebuie să aveți tăria să vă susțineți părerile); respingeți propunerile de a participa la anumite așa-zise distracții (consum de alcool, de droguri, jocuri de noroc, distrugeri, violențe verbale și fizice); nu încercați să rezolvați un conflict prin violență, ci apelați la sprijinul celor care vă pot ajuta - părinți, profesori, polițiști; pe rețelele de socializare, împrieteniți-vă doar cu persoane pe care le cunoașteți, iar dacă vă simțiți în pericol, cereți sprijinul apropiaților", îi sfătuiește Poliția Română pe adolescenți.

Trist este și faptul că mai multe studii științifice susțin că adolescenții traumatizați dobândesc un sentiment de neajutorare, devenind incapabili să schimbe ceva în situația lor, deoarece sentimentul de teamă este cel care le guvernează toate relațiile prezente și viitoare. 

Lasă un comentariu