,,GRAIUL CÂMPIEI", MARTOR LA RECORDURILE GUINESS BOOK

Distribuie pe:

Ziua Costumului Popular a fost sărbătorită într-un mod inedit în Țara Năsăudului. Eforturile și dăruirea oamenilor, care încă mai apreciază portul popular, au făcut ca evenimentul să fie unul istoric și să pună în valoare tradiția portului popular românesc, unic în lume, păstrat încă și purtat cu mândrie în Țara Năsăudului, patria costumului popular.

Județul Bistrița-Năsăud a intrat în Guinness Book cu două recorduri realizate pe stadionul din Năsăud: cel mai mare număr de oameni îmbrăcați în costum tradițional românesc și cel mai mare număr de oameni care dansează simultan un dans popular -Roata de la Runc.

Ambele recorduri, o premieră, au fost omologate de Guiness World Records și la ele au participat 9.643, respectiv 9.506 oameni. Pentru primul a fost nevoie de trei tentative, al doilea fiind realizat din prima încercare.

Printre martorii prezenți la această manifestare de suflet s-a aflat și grupul folcloric „Graiul Câmpiei", coordonat de către dna Dinuca Burian, căreia i-am adresat câteva întrebări:

- Vorbiți-ne despre eveniment, ce sentimente v-au încercat?

- Pentru mine personal, și cred că sunt și în asentimentul grupului folcloric „Graiul Câmpiei", acest eveniment a fost unul memorabil. Rar îți este dat să vezi atâta om îmbrăcat în straie populare, de la bebeluși până la moși - cel mai mare număr de participanți îmbrăcați în costum popular într-un singur loc, în același timp. A fost o onoare pentru noi, grupul folcloric „Graiul Câmpiei", să fim alături de cei aproape 10.000 de oameni îmbrăcați în portul tradițional românesc. Mulțumim pentru invitație domnului Vasile Codrea, primarul comunei Budești, jud. Bistrița-Năsăud.

Mă bucur că am reușit să mă aflu acolo. Atâta energie pozitivă, mândrie națională, satisfacție populară, încât parcă și cerul s-a minunat, iar norii au fost ținuți departe.

- Ce le transmiteți celor tineri, cum îi încurajați să îmbrace straiele tradiționale românești?

- Zestrea folclorică a poporului român este inepuizabilă, iar identitatea acestuia este sacră. Îndemn tineretul, prin exemplul meu, să păstreze această comoară inestimabilă pe care mulți și-ar dori-o, să îmbrace cu demnitate și mândrie portul strămoșilor noștri, să ducă mai departe peste generații tradițiile și obiceiurile satului românesc.

A fost o zi istorică, deosebită. Felicitări tuturor!

Lasă un comentariu