Deocamdată, FUNCȚIONARII PUBLICI POT FI SUSPENDAȚI DIN FUNCȚIE, ÎN CAZUL TRIMITERII ÎN JUDECATĂ!

Distribuie pe:

Luni, 15 mai 2017, președintele României, Klaus Iohannis, a retrimis Senatului (for decizional) spre reexaminare modificările aduse la Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici, care vizează o serie de intervenții legislative în ceea ce privește regimul juridic al funcției publice.

„Excluderea cu totul a funcționarilor publici, inclusiv a înalților funcționari publici, din sfera aplicării măsurii suspendării raportului de serviciu în cazul trimiterii în judecată, mai ales pentru infracțiuni care au legătură cu funcția deținută, generează multiple efecte negative.

Pe de o parte, prin această măsură legislativă, se creează, fără nicio justificare obiectivă, o situație unică în ansamblul reglementărilor privind exercitarea funcției publice.

Pe de altă parte, considerăm că, prin eliminarea acestei forme de protecție a instituției publice, se vulnerabilizează însăși autoritatea publică, iar norma preconizată pare a avea în vedere, mai degrabă, protejarea funcționarului public trimis în judecată, decât protejarea funcției publice, în general.

Prin urmare, apreciem că o asemenea normă afectează funcția publică și poate genera o serie de consecințe dificil de gestionat, spre exemplu, atunci când, în cadrul aceleiași instituții publice, unui contractual trimis în judecată angajatorul îi poate suspenda contractul de muncă, în timp ce împotriva unui funcționar public aflat în aceeași situație angajatorului îi este interzisă această posibilitate.

La toate acestea, se adaugă și așteptările existente la nivelul societății privind etica și deontologia funcționarului public. Din toate aceste perspective, considerăm că intervenția legislativă din legea transmisă la promulgare nu se justifică", susține Președinția, într-un comunicat de presă.

Administrația Prezidențială mai arată că ar trebui reanalizate și intervențiile legislative prin care sunt modificate unele prerogative ale Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, ce au drept consecință diminuarea influenței sale în procesul de recrutare a funcționarilor publici și de management al funcției publice.

 

Lasă un comentariu