De la 21 mai 2017, COMERCIANȚII, OBLIGAȚI SĂ DIMINUEZE RISIPA ALIMENTARĂ!

Distribuie pe:

Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, publicată în Monitorul Oficial nr. 394, din 21 noiembrie 2016, care urma să intre în vigoare la șase luni de la publicare, se va aplica din 21 mai 2017.

Actul normativ a fost emis cu scopul reducerii risipei alimentare, astfel încât comercianții din sectorul agroalimentar vor fi obligați să vândă la preț redus sau să doneze alimentele aflate aproape de expirarea datei limită de consum.

„Legea urmărește, în paralel, reducerea risipei alimentare (adică situația în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării și sunt distruse) și ușurarea funcționării instituțiilor sau organizațiilor nonguvernamentale cu rol social.

În acest sens, operatorii economici din sectorul agroalimentar vor fi obligați să ia măsuri de prevenire a risipei alimentare, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția și comercializarea produselor.

În plus, în momentul în care vor ajunge aproape de expirarea datei limită de consum, produsele vor trebui scoase la vânzare cu un preț redus. Cu trei zile înainte de data expirării produselor cu preț redus sau a ofertelor promoționale, comercianții vor fi obligați să le sorteze și să le expună la vânzare, pe rafturi sau în standuri delimitate vizibil, cu informarea corectă, completă și precisă a consumatorilor", prevede actul normativ.

Dacă nu se reușește vânzarea produselor a căror dată de valabilitate este aproape de expirare, acestea vor trebui donate de către comercianți.

Nerespectarea obligațiilor de mai sus va fi considerată practică comercială neloială și se va sancționa cu amendă, astfel: de la 1.000 la 3.000 de lei pentru microîntreprinderi; de la 3.000 la 6.000 de lei pentru întreprinderile mici și mijlocii și de la 6.000 la 10.000 de lei pentru firmele mari.

De constatarea contravențiilor și de aplicarea sancțiunilor sunt responsabili reprezentanții împuterniciți ai autorităților cu atribuții de control în domeniul agroalimentar.

Lasă un comentariu