Corespondență din Seul - NOUL PREȘEDINTE DIN COREEA DE SUD, UN PACIFIST!

Distribuie pe:

După demiterea de anul trecut a fostei președintă Park Geun-Hye pentru acte de corupție, în Coreea de Sud s-au desfășurat alegeri anticipate, la scrutin prezentându-se nu mai puțin de 15 candidați!

Prezenți masiv la vot, sud-coreenii au optat, în proporție de 41,10% (13,4 milioane de voturi) pentru Moon Jae-In, candidatul Partidului Democrat din Coreea (social-liberal), în vârstă de 64 de ani, fost avocat, specializat în apărarea drepturilor omului, noul președinte urmând să ocupe funcția pentru un mandat de cinci ani.

Ceremonia de învestitură a lui Moon Jae-In a avut loc a doua zi după alegeri, ocazie cu care acesta a declarat: „Voi fi președintele tuturor sud-coreenilor, îi voi servi și pe cei care nu mă susțin. Voi construi o nouă națiune. Voi face o Coree măreață, o Coree demnă, și voi fi președintele demn al unei astfel de țări demne. Sunt pregătit să îl întâlnesc pe responsabilul nord-coreean, Kim Jong-un, dacă circumstanțele îmi vor permite. Voi pleca spre Washington, Beijing și Tokyo, dacă este necesar. Odată învestit, voi deschide o nouă eră diplomatică în regiune".

De altfel, pe întreaga durată a campaniei electorale, el a repetat că dorește să relanseze dialogul cu regimul din Coreea de Nord, declarându-se dispus să demareze negocieri pentru a găsi o soluție pașnică în ceea ce privește programul nuclear și de rachete al Phenianului.

În prima discuție telefonică cu omologul american, Donald Trump, cei doi președinți au convenit să coopereze pentru a rezolva problemele legate de securitatea din peninsula coreeană, ținând cont de ambițiile nucleare nord-coreene.

Deși noul președinte al Coreei de Sud a subliniat că vrea să întărească alianța-cheie cu Statele Unite ale Americii, el a precizat că va avea negocieri serioase și cu China privind desfășurarea sistemului antirachetă american.

Prin declarațiile sale pacifiste, noul președinte Moon Jae-In a reușit să risipească tensiunea acumulată de populație în ultimul timp din cauza amenințărilor nord-coreene și să readucă speranța că nu va exista un nou război fratricid între Nord și Sud.

Lasă un comentariu