PRINTRE ROMÂNI LA CENTRUL CULTURAL ROMÂN DIN VIENA

Distribuie pe:

Nichita Stănescu spunea referindu-se la limba română: „A vorbi despre limba în care gândești este ca o sărbătoare!"

Cu același gând, de a face o sărbătoare a limbii române am pornit în data de 28 aprilie 2017, împreună cu colegele mele: Stoica Natalia și Nemet Csilla și un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale „Friedrich Schiller", spre Viena. Am fost, de asemenea, însoțiți de doamna Macarie Angela de la Biblioteca Județeană Mureș și de eleva Macarie Daria de la Liceul de Artă. Acolo, la Institutul Cultural Român, ne-am întâlnit cu un grup de profesori și elevi care învață limba română. Mare parte din ei provin din familii mixte, iar părinții doresc ca aceștia să nu uite graiul dulce românesc. Unii dintre ei ne-au mărturisit, plini de emoție, că mai au rude în România și vin uneori în vacanțe „acasă" unde le place foarte mult.

Am organizat o expoziție de cusături pe etamină realizate de elevi, costume populare din zona Transilvaniei, ouă din turtă dulce, icoane pictate pe sticlă, iar cu sprijinul Școlii Gimnaziale „Jean Bart" din Suceava am putut expune ouă încondeiate manual cu motive din Moldova.

Eleva Macarie Daria a susținut un scurt recital la pian, câțiva elevi și-au prezentat costumul popular pe care îl purtau și au cântat apoi împreună câteva cântece. I-am servit cu Pască românească, făcută în cuptor, iar ei ne-au adus să gustăm celebrele „Mozart Kugle", globuri de ciocolată, specific vieneze.

Am discutat, am făcut poze, copiii au schimbat impresii referitoare la școală, numere de telefon și am petrecut o după-amiază relaxantă într-o atmosferă caldă și primitoare.

Lasă un comentariu