SUPRADOZA DE PARACETAMOL DISTRUGE FICATUL

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Edinburgh, citați de descopera.ro, susțin că, deși paracetamolul este un analgezic mai sigur decât aspirina (care poate cauza ulcerații ale stomacului) sau decât ibuprofenul (care, pe lângă faptul că poate cauza probleme de ordin gastrointestinal, triplează incidența apariției problemelor cardiace dacă este consumat în exces), depășirea dozei recomandate de paracetamol (4 grame pe zi pentru un adult) este foarte aproape de o supradoză, iar acest lucru poate dăuna foarte grav sănătății ficatului.

„În cercetarea noastră, am analizat datele a opt studii diferite, cu un cumul de 660.000 de pacienți. Femeile și bărbații supuși analizei au consumat paracetamol zilnic, timp de 14 ani, sau au consumat în cantități moderate sau deloc.

Din cauză că paracetamolul este un medicament foarte popular, fiind accesibil ca preț și putând fi cumpărat fără rețetă în majoritatea țărilor lumii, cazurile de supradozaj sunt foarte frecvente.

Paracetamolul continuă să fie unul dintre cele mai sigure analgezice, iar acest studiu nu ar trebui să îi facă pe oameni să nu îl mai consume, însă rezultatele arată că trebuie să consumăm doze cât mai mici posibil și pe o durată de timp cât mai redusă.

Problema cea mai răspândită este că majoritatea oamenilor duce lipsă de simțul necesarului sau de informații în ceea ce privește consumul de medicamente, iar atunci le consumă ca pe caramele.

În anul 2012, Desiree Philips, o tânără britanică de 20 de ani, a decedat în urma unei supradoze de paracetamol. Tânăra suferise o intervenție chirurgicală minoră, de îndepărtare a unor noduli mamari benigni, iar în urma acesteia medicii au încurajat-o să ia paracetamol fără rețetă.

După nouă zile de la operație, Philips a trebuit să fie dusă de urgență la spital unde a fost diagnosticată cu insuficiență hepatică severă. Deși a supraviețuit transplantului de ficat, a murit o săptămână mai târziu.

Acesta nu este un caz izolat. Supradoza de paracetamol reprezintă principala cauză de insuficiență hepatică severă în Regatul Unit și în Statele Unite", atrag atenția oamenii de știință britanici. 

Lasă un comentariu