Schimb de experiență pe teme de violență în familie

Distribuie pe:

O delegație din Ucraina, compusă din reprezentanți ai poliției, serviciilor medicale, sociale și sistemului juridic se află la Târgu-Mureș, pentru un schimb de experiență pe teme de violență în familie.

Timp de două zile (17 - 19 mai), oaspeții ucrainieni (din zonele Kharkiv, Kryvyi, Zaporiyhyia) poartă discuții cu membri ai echipei multisectoriale din cadrul Institutului Est-European de Sănătate a Reproducerii (IEESR) Târgu-Mureș, dat fiind că modelul de abordare integrată a violenței în familie precum și programul de combatere a acestui fenomen, derulat în județul Mureș, sunt recunoscute ca bune practici la nivel internațional.

Subiectele abordate în cadrul reuniunii vizează identificarea unor strategii la nivel local prin implicarea autorităților publice, servicii specializate acordate persoanelor abuzate, cadrul legal și strategii naționale privind egalitatea de șanse, dezvoltarea centrelor de consiliere pentru victimele violenței în familie etc.

IEESR este partenerul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) pentru regiunile Europei de Est și Asiei Centrale, furnizând, în această calitate, asistență tehnică în 17 țări pentru consolidarea răspunsului multisectorial la violența bazată de diferența de gen. IEESR are o bună colaborare cu Serviciul Public de Asistență Socială din cadrul Municipiului Târgu-Mureș, concretizată de-a lungul timpului, prin acțiuni și programe comune, cu sprijin din partea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, al Poliției Locale, SMURD, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș. „Considerăm că această vizită constituie o importantă ocazie pentru afirmarea calității parteneriatului existent în Târgu-Mureș și a succeselor înregistrate împreună în eforturile de a răspunde în mod coordonat și coerent la violența în familie", afirmă dna Elena Micheu, director executiv al IEESR, precizând, totodată, că la începutul lunii iunie o altă delegație din Ucraina se va afla la Târgu-Mureș, scopul vizitei fiind schimbul de experiență și dezvoltarea capacității autorităților și instituțiilor din această țară pentru a iniția și dezvolta programe în domeniu.

În Ucraina, peste opt milioane de femei locuiesc în mediul rural, ele suferind cel mai mult de șomaj, violență în familie și epuizare fizică. Nu au acces la surse informaționale și financiare. Deși 30% dintre ele au studii superioare, nu reușesc să se încadreze în muncă. Potrivit unui studiu de specialitate, ziua de muncă pentru femeile de la sate depășește 15 ore, notează lyberti.com.

Lasă un comentariu