Privesc și aud muzica florilor!

Distribuie pe:

Privesc! Privesc cele 21 de lucrări ale artistei Sabina Goron și mă minunez! Încântat, ca poet. Ca iubitor al frumosului de față. Și simt acea fericită fraternizare a imaginii cu poezia, atât de necesară într-o lume a zbuciumului, a neliniștii și a îngrijorării zilnice în care azi trăim. Lume în care avem nevoie de culoare, de frumos și de echilibru.

Privesc lucrările Sabinei Goron, cuprinse în acest vernisaj, și parcă pășesc în zona unei metafizici, cu impresia că mi se face un dar, venind din acea „construcție interioară" a artistei, drept clară identificare în peisajul artistic.

Privesc și văd rigurozitate și particularitate în sintetizarea esențialului, prin repere stilistice esențiale.

Privesc și văd, dar ascult poezie! Ce mai văd? Certitudinea talentului în binomul creație-expresivitate, urmare a unor îndelungi gestații artistice.

A folosi cuvântul „excepțional" - atât de rar și zgârcit întâlnit azi, în cazul unor critici din domeniul artei plastice -, pentru unii ar suna, ar însemna doar o simplă ficțiune afectivă. Eu văd: o încântare într-un torent de culoare. Trăiesc senzația că ceva vine, de dincolo, inundă, ocupă spațiile, ca după un dezgheț, culorile primăverii, culorile unui Armindeni, năvălind, prin care privighetoarea cântă macedonskian, printr-o exprimare parcă de basm.

Un tablou îți sugerează o lumină parcă urcând niște trepte. O crenguță înflorită de cireș - o naștere. Revigorare de trandafiri și magnolii, de o fericită stilizare a unor flori, în vecinătatea câmpului de maci copleșindu-ne.

Trăiesc acea tendință de înălțare a spiritului-luminii, într-un aer al vântului prospețimii!

Privesc! Ascult! Culoare, poezie, dar și muzică. Privind culorile trandafirilor, parcă ascult și povestea unui basm. Visare și realitate! Variație și frumusețe! Abstracție și concretență! Dar generos al artistei Sabina Goron, pentru minte, inimă și ochi. Un câștig al unei stări aparte.

Privesc! Văd culoare, dar aud și sunete. Ale unei muzici a tăcerilor. Aud muzica florilor!

 

Lasă un comentariu