Liber la joacă, în curtea școlii!

Distribuie pe:

Consilierii locali târgumureșeni au adoptat, săptămâna trecută, o hotărâre prin care se aprobă accesul liber și gratuit în curțile și pe terenurile de sport ale școlilor primare, gimnaziale și liceale aflate în proprietatea Municipiului Târgu-Mureș, după-amiaza de luni până vineri, duminica și în timpul vacanțelor școlare, nu mai puțin de șapte ore în fiecare zi. Hotărârea ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie și să fie adusă la îndeplinire de Executivul Municipiului prin Direcția Școli și consiliile de administrație ale unităților de învățământ.

Inițiatorii își motivează demersul prin insuficiența și chiar lipsa spațiilor de joacă, a locurilor în care copiii și adolescenții să desfășoare activități sportive sau de petrecere a timpului liber, în vreme ce, după încheierea orelor de curs și la sfârșit de săptămână, curțile școlilor rămân închise. Mai mult, se precizează în expunerea de motive, pentru contractarea de servicii de pază la școli, în bugetul local pe 2017 a fost prevăzută suma de 400.000 de lei.

A fost adoptat, de asemenea, Regulamentul aferent acestei hotărâri, care prevede că, pe întreaga perioadă de folosire a respectivelor incinte, se va asigura paza acestora, prin personal calificat, iar utilizatorii terenurilor și curților școlilor răspund, personal, sau prin reprezentanții lor legali, material și financiar, pentru eventualele pagube produse. Potrivit documentului, este interzis accesul pe terenurile și în curțile școlilor cu țigări, băuturi alcoolice, produse pirotehnice, sprayuri lacrimogene sau paralizante ori arme de orice fel, iar utilizatorii au obligația să păstreze curățenia, să respecte regulile de conduită și programul de funcționare. În cazul apariției unor incidente, agentul de pază va solicita sprijinul Poliției sau va apela 112.

În raportul de specialitate întocmit de Direcția Școli se arată, însă, că legislativul local nu are competența de a emite o decizie privind regulamentul și programul de utilizare a terenurilor de sport și curților școlilor, acestea fiind în administrarea instituțiilor de învățământ, împreună cu întreaga bază materială, situație în care hotărârea a fost adoptată cu amendamentul potrivit căruia consiliile de administrație ale unităților școlare se vor pronunța asupra utilizării acestor spații pentru joacă și activități sportive ori de divertisment.

Potrivit normelor în vigoare, hotărârea în speță va fi înaintată prefectului județului Mureș pentru exercitarea controlului de legalitate.

Lasă un comentariu